ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сергей Новиков: Надяваме се на преговори за рестарт на АЕЦ Белене

15.06.2013

Напълно сме уверени, че електроенергията от тази централа ще намери пазар в бъдеще, заяви говорителят на „Росатом“

Руската компания „Росатом“ очаква, че българското правителство ще започне преговори за рестарт на проекта „Белене“. Това заяви пред телевизия Bulgaria on Air Сергей Новиков, говорител на компанията-майка на „Атомстройекспорт“, която ще изгражда централата. Руската страна е убедена, че може да се намери схема, по която да се финансира проектът.

 

Вижте какво каза пред Bulgaria on Air Сергей Новиков.

- Господин Новиков, очаквате ли, че новото правителство в България ще рестартира проекта „Белене“?

Ние сме готови за преговори. Знаем, че правителството в България скоро се сформира и искаме да знаем какви условия ще бъдат представени пред нас. Надяваме се, че тези преговори ще се състоят.
 
- Смятате ли, че има смисъл да се строи АЕЦ „Белене“, след като потреблението в региона е значително намаляло?

Да, потреблението на ток е сериозен фактор. Но ние основаваме нашите аргументи не на това какво е потреблението в момента, а какво ще бъде. Според анализите, които ние сме направили, сме напълно уверени, че електроенергията от тази централа ще намери пазар и купувачи.

- За нас най-големият проблем е намирането на инвеститор за проекта?

Според договореностите, които се постигнаха през 2010 година, още по време на управлението на правителството на Бойко Борисов, България няма да даде нито лев за този проект. Договорено беше да се търсят финансови ресурси, от проектната компания за Белене, която беше договорено да се сформира, а не от българската държава.

Искам да напомня за финландската „Фортум комюникейшънс“, която беше готова да участва в проекта с финансиране. В проектната компания се предвиждаше да участва и Националната електрическа компания, която щеше да финансира своя дял от продажбата на електроенергия. В този смисъл за проекта не се иска финансиране от българския бюджет.

- Какво е вашето мнение за тенденцията в Европа много страни да се отказват от атомната енергия?

Мисля, че няма единно мнение по въпроса за атомната енергия в Европа. Например Великобритания е за ядрената енергия, строи нови централи. Франция също изгражда нови ядрени мощности. Чехия завършва изграждането на атомни мощности. Словакия започва подготовката на нови блокове. По тази причина не виждам тенденция за отказ от ядрената енергия днес.

Даже Германия, която се отказа от атомната енергия, продължава да използва ток от ядрени станции. В Германия дори имаше критики за това, че страната се отказва от атомната енергия и дори писмо до канцлера Ангела Меркел именно за това. Дори германските производители се възпротивиха срещу това правителствено решение, защото това доведе до повишение на цената на тока, което пък прави германската продукция по-неконкурентна в сравнение с френските стоки например.

Източник: http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/sergei-novikov-nadiavame-se-na-pregovori-za-restart-na-aec-belene,152525/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари