ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Росатом” – Новиков: Преговорите по „Белене“ и иска не трябва да се обвързват – подробности

08.06.2013

 

Преговорите по проекта за АЕЦ „Белене“ могат да бъдат възобновени, въпреки съдебния иск на „Атомстройекспорт“ към българската НЕК. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков.

Преговорният процес по „Белене“ не е свързан със съдебните спорове между „Атомстройекспорт“ /АСЕ/ и българската НЕК, уточни той.

„Не трябва да се обвързва юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ „Белене“, който може да бъде възобновен. Юристите, наети от АСЕ и НЕК, работят по свой график в рамките на съдебния иск в арбитражния съд“, заяви представителят на държавната корпорация.

„Няма никакви ултиматуми по адрес на българската страна и не може да има такива. Арбитражният процес има свой график. Що се отнася до преговорите, ние не виждаме никаква пречка за тяхното възобновяване по проекта АЕЦ „Белене“, подчерта Новиков.

„Ако българският възложител възобнови преговорите, тогава ние сме готови да участваме в тях. А окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014. В този смисъл има огромно количество възможности да се намери решение. През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако АСЕ и НЕК“ се споразумеят, добави говорителят на „Росатом“.

Източник:

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари