ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – в Санкт-Петербург ще се проведе министерска конференция на високо ниво

07.06.2013

 

В Санкт-Петербург ще пристигнат международни експерти, ръководители на ядрени компании, правителствени представители от различни държави. Ще бъде обсъдена ролята на ядрената енергетика за смекчаване на последствията от изменението на климата и за задоволяване на растящите глобални нужди от електроенергия. Ръководителят на МААЕ Юкия Амано вече заяви, че конференцията на Агенцията в Русия може да се превърне в повратна точка в развитието на световната ядрена енергетика. Нали разговорът на нея ще бъде за това, накъде ще вървим след аварията на АЕЦ “Фукушима-1” в Япония през 2011 година.

 

 

През май Амано беше в Русия, където посети различни ядрени обекти, включително провери работата на допълнителното оборудване на Калининската АЕЦ, монтирано в рамките на препоръките от стрес-тестовете. Стартирайки аварийните дизел-генератори ръководителят на МААЕ не се въздържа и оцени работата им като отлична, пояснявайки, че това оборудване така добре пали, както и личният му автомобил.

Според оценките на МААЕ, обнародвани от Амано, общата мощност на АЕЦ в света е възможно в близко бъдеще да нарасне с още 80-90 GW. Сега в света работят 194 атамни електроцентрали с 437 енергоблока или общи инсталирани мощности от 372 GW.

Важна тема на конференцията ще бъдат също перспективите на ядрената енергетика в светлината на “шистовата революция” и развитието на ВЕИ. МААЕ счита, че нито алтернативните източници, нито шистовият газ ще успеят да изгонят ядрената енергетика от световния енергиен баланс. Разбира се, делът на ВЕИ в света ще се увеличава, и разбира се, те имат своите предимства. Но възобновяемите източници имат и своите негативни страни, включително – висока цена и невъзможност да работят като базови генериращи източници.

Амано отбеляза, че до 2030 година делът на ядрените генериращи мощности в света ще се увеличи минимум с 23%, а максимум – ще се удвой. Две години след японските събития все повече нови държави заявяват готовността си да строят АЕЦ.

Росатом вече има поръчки за построяване на 19 енергоблока, а до 2030 година портфолиото му може да достигне 80 милиарда долара. Всичко се свежда до високото доверие към руските ядрени технологии, което ясно потвърди президентът на WANOДанкан Хоторн. Според думите му, световната ядрена енергетика сега се нуждае от съветите и помощта на руските ядрени специалисти. Вероятно, това е и една от главните причини конференцията на МААЕ да се проведе в Русия. До сега подобни конференции са проведени само в Париж и Пекин.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари