ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов: Спирането на блок на АЕЦ „Козлодуй” не трябва да е решението на проблема с ниското вътрешно потребление

06.06.2013

 

Спирането на някой от блоковете на АЕЦ „Козлодуй” не трябва да е решението на проблема с ниското вътрешно потребление на електроенергия. Необходимо е да се търсят други варианти. Това заяви за Агенция „Фокус” Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”.

 

 

Николов обясни, че сред предложения, заложени в презентацията на Централното диспечерско управление към Енергийния системен оператор (ЕСО), за справяне на кризата с ниското потребление на електроенергия, е това за спиране на някои от блоковете на АЕЦ „Козлодуй” за периода от пролетта до есента.

По думите на Николов обаче – „не съществува обаче към момента такава нормативна уредба, която да задължи спирането на блок на АЕЦ „Козлодуй” от пролетта до есента”. „При евентуално спиране, по този начин ще бъдат разместени горивните цикли на реактора, което означава, че в даден момент през зимата е вероятно да се стигне до спирането на енергоблока за презареждане”, каза изпълнителният директор на атомната централа. „Това ще е пречка, тъй като през зимата ще има базово търсене на електроенергия” – каза той.

Според Валентин Николов – решението на проблема може да бъде намерено и при пускането на търг за продажбата на цялата произведена електроенергия от АЕЦ на външния пазар.

Николов уточни още, че подобно спиране на блок на атомна централа е имало в Украйна и в Чехия, но разликата е, че там има постоянно потребление, а у нас липсва постоянен цикъл на производство от порядъка от 600 мегавата, което води до зависимост от потреблението на хората.

По отношение на предложените от ЕСО изходи от кризата Валентин Николов отбеляза, че са предложени вариантите за цялостно ограничаване на изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, което обаче противоречи на европейската директива номер 72 от 2009 година, както и вариант различните мощности да бъдат периодично ограничавани, което прилича на ситуацията в момента.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1791046

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари