ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Катастрофата на АЕЦ “Фукушима-1” няма да доведе до увеличаване на раковите заболявания в Япония, считат експерти от ООН

07.06.2013

 

Вероятността от възникване на ракови заболявания в Япония след катастрофата на Фукушима няма да се увеличи благодарение на оперативната евакуация на населението от опасната зона, съобщиха в края на миналата седмица от Научният комитет на ООН по действието на ядрената радиация.

“Резултатите са ясни… евакуацията на много хиляди жители е довела до снижаване на дозите радиация, които биха получили, ако биха останали в зоните за евакуация”, – заяви високопоставеният член на комитета Волфганг Вайс.

Според думите му, дозите радиация, получени от жителите на Япония, са толкова малки, че опасността от ракови заболявания не трябва да се увеличи.

Между другото, съгласно доклада на Световната здравна организация (СЗО), публикуван през февруари тази година, местните жители, които са се оказали в района на катастрофата на АЕЦ, имат малко по-висок риск да се разболеят от рак вследствие на изтичането на радиация.

“От направеното изследване следва, че събитията на Фукушима няма да повлекат след себе си съществена заплаха за здравето на хората извън границите на Япония. Що се отнася до самата Япония, то рискът от развиване на онкологични заболявания както при мъжете, така и при жените в определени възрастови групи, живеещи в най-пострадалите райони, може да превиши нормата”, – се отбелязваше по-рано в доклада на СЗО.

В.Вайс счита, че СЗО “не е разполагала с пълна картина на случилото се”. “Ние също нямаме пълна картина, но ние разполагахме с повече от година (за да съберем сведения – б.р.)”, – добави той.

 

 

През март 2011 година на североизточното крайбрежие на Япония стана земетресение, което провокира цунами. Гигантската вълна се изсипа върху АЕЦ “Фукушима-1”, което доведе до най-мащабната катастрофа след Чернобил 1986 година. В резултат на това бяха евакуирани повече от 160 хиляди местни жители.

Източник: ИНТЕРФАКС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари