ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – проблеми с реализацията на проекта за Балтийска АЕЦ

11.06.2013

 

Миналата седмица руските власти за първи път признаха, че да се направи от Калининградска област енергодар на Прибалтика съвсем няма да бъде просто.

 

 

Миналия понеделник на съвещание при Владимир Путин въпросът за енергоснабдяването на региона беше включен в раздела “други” и подробно не се коментираше. За публичната дискусия бяха достатъчни гръмките решения за кръстосано субсидиране.

Но след няколко дни източници от ядрения отрасъл посочиха последствията от “калининградския въпрос”: “Росатом” може да измени схемата на Балтийската АЕЦ, като постави там “реактори с малка и средна мощност”. Освен това те могат да бъдат построени на първо място, въпреки, че от планираните два блока по 1000 MW за сега не се отказват.

 

 

По данни на източници на “Коммерсантъ”, запознати със ситуацията, в Москва практически са признали неизбежността на това, че в близка перспектива Литва, която отрязва Калининград от “голямата Русия”, ще излезе от общата енергийна система на Прибалтика, наследство от СССР, и ще се синхронизира с Полша и Европа.

След това енергетиката на областта има два варианта за развитие: “да влезе в Европа” следвайки Вилнюс или да работи изолирано. За да се синхронизира с Европа ще е необходимо съгласието на Литва: сега всички трансгранични мрежи от региона минават само от там. Но, според думите на един от събеседниците на вестника, тази перспектива ще изисква допълнителни мрежови мощности, за което във Вилнюс не са готови.

Преговорите с Полша за строителство на нови мрежи също за сега са без резултат. А почти фантастичното предложение за полагане на подводен кабел с Германия, разглеждано по-рано от „Интер РАО ЕЭС“, както и досега си остава само идея.

Според източниците на изданието, специализираните ведомства и регулаторни органи са обсъждали и двата варианта – изолация и синхронизация с Европа.

Двата сценария са били представени и на съвещанието при президента. Окончателно решение не е взето, но варианта за изолиране на Калининград се разглежда като най-вероятен – включително и по политически съображения.

Но изолирането на Калининград неизбежно поставя кръст наплановете на Москва да превърне региона в енергиен донор за Прибалтика.

В изолирана система 2 гигаватовата Балтийска АЕЦ ще се превърне в паметник сама за себе си: за електроснабдяване на областта са предостатъчни съществуващите там газови мощности (например, 900 MW на Калининградската ТЕЦ-2). Но и тук възникват въпроси както по надеждността на транзита на горивото (руският газ минава през територията на Литва), така и за цената на горивото.

Отбелязва се, че малките и средните реактори на Балтийската АЕЦ ще са необходими на първо място за “осигуряване на надеждността на системата”, тоест, всъщност за резерв в случай на спиране на вътрешните мощности, а за балансиране на транс-граничните потоци явно не става дума.

Проектът за БалтАЕЦ се появи през април 2008 година, като зайче от шапката на факира: “Росатом” инициира проекта за тази централа в замяна на Игналинската АЕЦ, затворена по искане на Брюксел.

Ако проектът успее регионът би станал ключово звено от енергийната система на Прибалтика. Но не е изключено, че сега мрежовите спорове със съседите и политическите амбиции на двете страни да доведат до мълниеносно “затваряне” на проекта за тази АЕЦ.

Източник: Коммерсантъ, Владимир Дзагуто

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари