ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В световния океан са попаднали повече от 70% от радиоактивните изхвърляния от АЕЦ “Фукушима-1”

21.11.2011

 

 

От 70 до 80% от радиоактивните изотопи, които са били изхвърлени в атмосферата във връзка с техногенната катастрофа на АЕЦ “Фукушима-1”, станала в резултат на природните катаклизми на 11 март 2011 година, не са попаднали в почвата , а в океана.

 

Тази информация са съобщили на 16 ноември група учени от научно-изследователския институт по метеорология начело с Ясумити Танака в своя доклад на конгреса на Японската метеорологична асоциация.

 

Не повече от 30% от радиоактивните изотопи са паднали на територията на префектурата Фукушима след взривовете на едниоменната АЕЦ. До този извод са стигнали експертите от намиращия се в академическото градче Цукуба (префектура Ибараки) научно-изследователски институт след щателен анализ на събраните от Националната метеорологична агенция данни.

 

Изследванията на нивото на радиацията във водите на Тихия океан за същия период потвърждават изводите на метеоролозите. Не по-малко от 65% от изотопа йод-131 са се оказали в акваторията на океана със съдействието на дъждовете и ветровете, отбелязва Танака. За изотопите цезий-134 и цезий 137 са получени аналогични резултати, се казва в доклада.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари