ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Тайшан-1 ще стане първия действащ енергоблок с реактор ЕРR

20.11.2011

Строителството на първия блок на АЕЦ “Тайшан” с реактор EPR в Китай продължава да се движи по график, а нарастването на неговата цена няма да превиши 10 % от първоначалните сметки.

 

Пускът на енергоблока “Тайшан-1” е предвиден за 2013 г. Ако не стане нещо, този блок ще стане първия в света действащ блок с реактор EPR, изпреварвайки забавените строителства във Финландия и Франция.

 

По-рано бяха изказани предположения, че Китай може изкуствено да забави сроковете за строителството на “Тайшан”, за да има възможност да отчете опита при пускането на европейските блокове с EPR. Обаче компанията „Taishan Nuclear Power Joint Venture Company“ (TNPJVC),която ръководи проекта, заявява, че не се планират никакви допълнителни задръжки.

АЕЦ “Тайшан” е нова площадка в Китай, на която ще бъдат построени два блока с френски реактори EPR. За официална дата на началото на строителството на първия блок се счита 28 октомври 2009 г. През октомври 2011 г. върху контейнмънта на първи блок беше монтиран стоманения купол. По план блоковете 1 и 2 трябва да бъдат пуснат съответно през 2013 и 2015 г.

 

 

Френската компания EDFвладее 30% от акциите в съвместното предприятие „Taishan Nuclear Power Joint Venture Co.“,създадено за строителството и експлоатацията на централата.

 

Групата AREVA доставя основното оборудване на ядрения остров.

 

Електрическата мощност на всеки от китайските блокове с реактори EPR ще е 1700 MW. Общата стойност на централата се оценява на 50,2 милиарда юана (около 7,9 милиарда долара по курса от началото на ноември 2011 година).

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари