ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министърът на екологията на Япония ще връща заплати като наказание за лекомислието на своите сътрудници

20.11.2011

Министърът на околната среда на Япония Госи Хосоно ще върне на държавата всички по-рано получени заплати поради това, че неговите сътрудници са се отнесли лекомислено с изпратената във ведомството радиоактивна земя, заяви Хосоно на пресконференция в петък.

 

 

Пратката е била изпратена от един от жителите на префектура Фукушима в началото на ноември. В писмо той пояснил, че е събрал тази земя с цел дезактивация от своята градина и моли министерството на я унищожи или да я съхрани по свое усмотрение.

 

Мощността на дозата е земята била около 0,18 mSv/h, което е почти два пъти по-ниско от допустимата в Япония норма от 0,35 mSv/h. Ръководството на отдела, в който е получена пратката, преценило, че това ниво не е високо и един от ръководителите на подразделението дори отбелязал, че е готов да я изхвърли в собствената си градина. В резултат един от неговите подчинени просто изхвърлил земята на пустеещо място по пътя към дома си.

 

Независимо, че това не е представлявало реална заплаха за здравето на населението, произшествието е възприето от обществеността като пример за лекомислено отношение на Министерството към екологията, която то е призвано да защитава.

 

Министър Хосоно заявил,че неговата лична “отговорност е твърде голяма”, затова той е решил да върне своята заплата на министър за целия период на своето пребиваване на този пост. Освен това, той е разпоредил да се понижат заплатите на неговите заместници за два месеца с 20 и 10 %. Сътрудниците, имащи отношение към този случай, са получили наказания и строги предупреждения. Началникът на упоменатия отдел е понижен в длъжност.

 

Понастоящем един от сериозните нерешени от държавата проблеми е въпроса къде да се съхраняват и как да се унищожават земята, клоните, листата и другите радиоактивни боклуци, които се появяват след дезактивацията на заразените територии.

 

“Основа за случилото се стана наложилото се сред населението впечатление, че държавата не се занимава сериозно с въпроса за ликвидиране и съхраняване на заразената почва. Виждам в това, призив на жителите на префектура Фукушима повече и по-активно да се занимаваме с този проблем. Не разчитам, че с тези наказания ще получа разбиране от населението, но съм убеден, че е необходимо да се преразгледа цялата система от мерки”, – заявява министърът.

 

В повечето случаи министрите в Япония са едновременно и членове на парламента. Техният месечен доход от 1,9 милиона йени (около 24 хиляди долара) се получава от тяхната заплата като министри и депутати. Така, Госи Хосоно, отказвайки се от министерската си заплата, ще продължи да получава около 15 хиляди долара като депутат в парламента.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари