ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом предложи на Франция сътрудничество в строителството на АЕЦ “Аккую”

10.05.2013

 Росатом е готов за стратегическо партньорство в строителството на АЕЦ в Калининград или в Турция с френските енергийни компании EDFи AREVA, съобщава френският вестник Echos, позовавайки се на заместник генералния директор на държавната корпорация Николай Спаски.

“Ние разбираме, че в момента финансовите ресурси са ограничени, че френското правителство поощрява инвестициите на френските компании вътре в страната или в 100% френски проекти… Но тази криза няма да продължи дълго. EDF е един от крупните играчи на световния пазар и ние предлагаме интересен проект”, – заяви Спаски.

Той отбеляза, че Росатом е собственик на 100% от проекта за строителство на АЕЦ “Аккую” в Турция. “Ние сме готови значително да намалим дела си”, – подчерта представителят на Росатом.

Междуправителственото съглашение между РФ и Турция за сътрудничество в сферата на строителството и експлоатацията на АЕЦ на площадката Аккую беше подписано през 2010 година. ЗАО „Атомстройэкспорт“ е генерален изпълнител на построяването на атомната електроцентрала

Проектът на първата турска АЕЦ включва 4 блока с реактори ВВЭР с електрическа мощност 1200 MW. Планира се строителството на АЕЦ “Аккую” да се реализира в условията на ВОО („строй-владей-експлоатирай“). Четирите блока на АЕЦ “Аккую” ще произвеждат годишно около 35 милиарда MWhелектроенергия.

Церемонията по поставяне на първия камък на Балтийската АЕЦ се състоя през февруари 2010 година. Централата ще има 2 енергоблока с обща електрическа мощност 2300 MW. Пусковият срок на първи блок е планиран за 2016 година.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари