ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция и КНР разширяват сътрудничеството си в ядрената енергетика

01.05.2013

 

На 25 април Хе Юй, председател на «China Guangdong Nuclear Power Holding Co.», Анри Прольо, главен изпълнителен директор на «Electricité de France» (EDF) и Люк Урсел, главен изпълнителен директор на AREVA, подписаха в Пекин тристранно съглашение за развитие на “по-задълбочено промишлено и търговско сътрудничество”.

 

                                        

 

Както се отбелязва в съвместното заявление на страните, CGNPC, AREVA и EDF са потвърдили намерението си “успешно да завършат строителството на първите два блока на АЕЦ Тайшан и да ги въведат в промишлена експлоатация”. Въвеждането в строя на двата енергоблока с реактори EPR в провинцията Гуандун се планира за края на 2013 и 2014 година, съответно. Пускането на първият етап от централата ще бъде основа за “съоръжаване на следващи блокове”, се казва в съглашението.

В този контекст AREVA и CGNPC имат намерение “в най-близко бъдеще да изучат опита, получен при построяването на първи и втори блок на АЕЦ Тайшан”. Съглашението предвижда също участието на EDF и AREVA в повишаване на безопасността, подобряване на техническото обслужване и експлоатацията на действащите атомни електроцентрали на CGNPC и в “развитието на парка от мощности” на китайската компания, Партньорите ще разгледат също и възможностите за “сътрудничество в рамките на бъдещи международни проекти”.

Освен това, ръководителите на AREVA и «China National Nuclear Corp.» (CNNC) потвърдиха прогреса по време на преговорите в Пекин за възможно придобиване от китайската компания на част от дъщерната структура на AREVA, на която принадлежат 66,65% от акциите в строящия се уранов рудник «Имурарен» в Нигерия.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари