ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-големият ядрен самолетоносач на САЩ ще бъде утилизиран

17.11.2011

 

 

 

През 2013 година (с година по-рано от планираното) ще започне извеждането от експлоатация на американския ядрен самолетоносач «Enterprise».

 

Командването на ВМФ на САЩ и корабостроителницата Puget Sound (PSNS) вече са направили оценка на този безпрецедентно продължителен проект и неговото въздействие върху работниците и околната среда.

 

Корабостроителницата Puget Sound има опит в утилизацията на ядрените установки от морски съдове. През нея до сега са минали 114 съда с ядрени енергийни установки. Обаче 106  от тях са били подводници, а останалите 8 – атомни крайцери с по 2 реакторни отсека.

 

«Enterprise» има 4 реакторни отсека. Това е първия кораб с такива размери и предназначение, за това работата по него ще се изпълнява при специални условия.

Сега е точно известно, че изваждането на горивото и дезактивацията ще се извършват в корабостроителния завод East Coast. След което дезактивирания самолетоносач ще бъде буксиран до корабостроителницата Puget Sound в Бреметон.

 

Що се отнася до по-нататъшните действия, се разглеждат 2 варианта:

- Първият предполага незабавни действия включващи:

от него веднага да се премахнат реакторните отсеци, разглобяване на корпуса на кораба и останалите секции. Това ще продължи 8 години, ще струва 300-500 милиона долара и 850 хиляди човекочаса труд.

- Вторият вариант след предвижда след пристигането му в корабостроителницата Puget Sound в Бреметон, корабът да остане неопределено време без да се работи по него, като бъде изграден специален пристан.

 

Самолето- носачите позволяват да се транспортират бойни самолети във всяка точка на световния океан, където няма  военни бази и летища способни да приемат съвременните бойни самолети.


Строителството на «Enterprise» е започнало през 1958 година, а кораба е пуснат на вода на 24 септември 1960 година


Ядрената енергийна установка включва 8 водно-водни реактора тип A2W производство на компанията Westinghouse. Всеки реактор има топлинна мощност 150 MWи работи съвместно с 4 парогенератора.

С цел подобряване на безопасността ядрената енергийна установка на кораба е разделена на 4 независими секции, като всяка от тях движи отделено витло с 5 лопатки и диаметър 6,4 метра.

 

Освен това кораба има много мощна електроцентрала, състояща се от 16 турбогенератора с мощност по 2,5 MW всеки и четири аварийни дизел-генератора – по 1MWвсеки.

 

Но най-важното е, че с едно зареждане на реакторите с гориво, корабът може да работи 13 години и да измине до 1 милион мили.

 

Най-важни технически характеристики:

-         Дължина – 342,3 метра; ширина – 78,4 метра; газене – 11,9 метра;

-         Водоизместимост – 93 500 тона;

-         Скорост – 35 възли;

-         Далечина на плаването – 400 хиляди мили;

-         Екипаж – 3 325 човека

-         Авио-отряд -  до 85 самолета и до 1891 човека личен състав.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари