ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Оправдателна присъда по делото за аварията на ядрената подводница Нерпа

28.04.2013

 

Завърши наказателния процес във Владивосток за аварията на ядрената подводница (АПЛ) „Нерпа“. За невинни съдът призна – капитан първи ранг Дмитрий Лаврентиев и машинистът старшина Дмитрий Гробов.

Съдебното жури прие оправдателното решение единодушно.

Аварията е станала в Японско море през ноември 2008 година по време на ходови изпитания. На подводницата несанкционирано е сработила системата за газово пожарогасене. От 208 души, намиращи се на борда , 20 са загинали, а още 21 са хоспитализирани. На първото дело, съдът оправда обвинените Лаврентиев и Гробов, обаче Върховният съд върна делото за ново разглеждане.

 

 

На заседанието в петък съдебното жури призна двамата за невинни по всички точки от обвинението, предявено от прокуратурата.

Адвокатът на подсъдимите Сергей Бондар казва:“Ние считаме това решение за обективно. Това е народен съд, той взе своето решение”, – и продължава “Обвинението се досещаше, че ще бъде произнесена оправдателна присъда, доколкото доказателствата, които представихме доказваха това. По тази причина, журито за разлика от предишния процес взеха решението си единодушно”.

Както се очакваше, роднините на загиналите при аварията не са доволни от оправдателните присъди.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари