ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Electricite de France (EDF) опроверга слуховете за отказ от EPR

17.11.2011

Компанията EDFе опровергала появилите се слухове за това, че тя е готова да се откаже от строителството на блокове с реактори EPR.

 

Най-напред слуховете бяха подхванати от вестник „La Tribune“.

Според него, Ерве Машено (Herve Machenaud), възглавяващ в компанията на дивизиона по електропроизводство е дал през миналата седмица да се разбере, че EDF е готова да се откаже от EPR в полза на други проекти за реактори от трето поколение, в частност, новия хилядник, разработван съвместно от  EDF и китайската компания CGNPH.

 

В официално съобщение на компанията, което се появи веднага след публикацията в „La Tribune“, реакторът EPR е наречен “гордост” на френската ядрена промишленост и се опровергават твърденията, че тя е готова да се откаже от него.

 

Сега EDF строи един блок с реактор EPR – трети блок на АЕЦ “Фламанвил” във Франция. В страната по план ще се строи още един блок – трети блок на АЕЦ “Панли”.

 

Между другото, президента на AREVAЛюк Урсел се изказа против възможно спиране на строежа на „Фламанвил-3″, като в интервю за вестник „Liberation“, като нарече тази идея великолепен подарък за конкурентите на AREVAи EDF

 

Въпроса има и ярка политическа окраска. Има индикации за опити на зелените да се договорят със социалистите за предстоящите през 2012 година президентски избори. Те настояват социалистическия кандидат Франсоа Олланд (Francois Hollande) да включи в предизборната си платформа точка за прекратяване на строителството на трети блок на АЕЦ “Фламанвил”.

 

Освен това, Олланд е дал да се разбере, че би приветствал намаляването на дела на ядрената енергетика от сегашните 75% до 50% през следващите 20 години.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари