ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ продължават да държат Южна Корея за юздата на ядрената зависимост

30.04.2013

 

 

Опитите на Южна Корея да получи ядрена независимост от САЩ за сега не се увенчават с успех. По предварителна информация, американската администрация не е разрешила на Сеул самостоятелно да произвежда и преработва ядрено гориво за нуждите на ядрената си енергетика.

По информация от Министерството на външните работи на Корея, САЩ не са и дали разрешение за обогатяване на уран, а също и за преработка и утилизация на отработено ядрено гориво (ОЯГ). Съглашението за сътрудничество на Южна Корея и САЩ в ядрената сфера беше продължено без изменения до 2016 година.

Между другото, преговорите по този въпрос може да не се считат за завършени, доколкото през юни тази година се планира поредното обсъждане на корейските ядрени проблеми. Съглашението е било подписано през 1974 година. Съгласно този документ, Южна Корея се задължава да доставя ядрено гориво за АЕЦ от САЩ и няма право да го произвежда и преработва самостоятелно.

Позицията на САЩ за отказ от ядрената независимост на Корея е обяснима: сложната ситуация с КНДР не позволява да се взимат рисковани решения, вследствие на които е възможно обстановката на Корейския полуостров да се изостри. Междинните преговори, както се съобщава, е възможно да се проведат в средата на май, по време на срещата на президентите на двете страни във Вашингтон. Сеул повдигана въпроса за ядрената си независимост в началото на месеца, съобщават американските политици.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2013/04/24/yuzhnaya-koreya-ssha/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари