ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Евгения Харитонова: Потребителите ще трябва да изплащат една част от въвеждането на „умни” електромери

24.04.2013

 

Колкото и да не ми се иска във всички случаи потребителите ще трябва да изплащат една част от въвеждането на т.нар „умни” електромери. Това заяви пред журналисти Евгения Харитонова, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), след днешното заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Харитонова обясни, че според европейска директива до 2020 година трябва поне 80 на сто да бъдат въведени „умни” електромери. „Ние нещо много обаче се подчиняваме на европейски директиви”, коментира Харитонова.

Тя подчерта, че според доклада на работна група въвеждането на подобен тип електромери е икономически необосновано. „Въпреки това за въвеждането на „умни” електромери трябва да се търсят пари от европейски фондове, не трябва потребителите да изплащат тези електромери”, посочи Харитонова и отбеляза, че ДКЕВР може да задължи трите ЕРП-та да търсят такива външни средства.

По думите на председателя на комисията обаче – „не може и не трябва само една фирма, колкото и голяма или малка да е тя, да обслужва измерването на цяла България и това трябва да се проследи.

 ДКЕВР проведе обществено обсъждане днес относно въвеждането на интелигентни измервателни системи за измерване на електрическата енергия.

От електроразпределително дружество ЧЕЗ заявиха, че приемат за нецелесъобразно задължителното въвеждане на такива системи, което ще доведе до покачване на мрежовата цена и ще натовари крайния потребител.

От ЕВН заявиха, че имат готовност до 2020 година да въведат интелигентни измервателни уреди на 80 или на 100% от потребителите.

Електроразпределителното дружество ЕНЕРГО – ПРО също изрази готовност при евентуално задължение да въведат такива „умни” електромери.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1775016

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари