ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


MasaoYoshida – директор на АЕЦ “Фукушима-1”: първото интервю

16.11.2011

 

 

 

На 12 ноември 2011 година, както вече писа AtomInfo.Bg, група журналисти за първи път беше допусната до авариралата АЕЦ “Фукушима-1” в Япония. Вестник „Mainichi“ публикува пълна стенограма на пресконференцията с директора на централата Masao Yoshida. На нея почти не са присъствали журналисти от специализирани по ядрените проблеми медии, което предопределя стила на въпросите и получените отговори. Благодаря на AtomInfo.Ru за помощта при превода.

 

За първи път разговаряте с пресата. Преди всичко, какво бихте искали да кажете на японската общественост?

Искам от все сърце да се извиня за проблемите и неудобствата, които създаде ръководената от мен атомна електроцентрала. Получихме писма с подкрепа от всички краища на Япония и от целия свят. Особено ни ободрява подкрепата на хората от префектура Фукушима. 

 

Коя ситуация беше най-тежка за целия период на кризата?

Естествено, първата седмица, започвайки от 11 март. Аз нямах понятие какво може да се случи в следващия момент и ние правехме всичко възможно. 

Ако трябва да кажа откровено, на няколко пъти мислехме, че ще умрем.

 

Разкажете ни за обстоятелствата при взрива на първи блок и какво чувствахте тогава?

Ние чухме “бум” и недоумявахме: “Какво е това?”. Получихме информация от площадката: “Изглежда, като че първи блок се е взривил”. Ние чухме звука от взрива на трети блок и видяхме картината по телевизията. Когато чухме в щаба звука от взрива на четвърти блок, не можахме да определим взрива на втори или на четвърти блок е станал.

 

Кога именно Вие мислехте, че ще умрете?

В щаба не знаехме детайли за взрива на първи блок. Когато започнаха да се връщат ранените работници си помислихме – ако се взриви контейнмънта ще стане голямо изхвърляне на радиоактивни вещества, което ще засипе всичко и операцията ще излезе от контрол. 

Последва взривът на трети блок и ние не можехме да помпаме вода на втори блок. Не виждахме изход от кризата. При най-лошия сценариймислехме, че стопяването на активната зона ще се ускори, ще излезе от контрол и това ще бъде краят на дните ни. 

 

Кога започнахте да мислите, че преодолявате кризата?                                               

След взривовете, в началото на април започна изтичане на радиоактивна вода и ние полагахме усилия за създаването на установки за пречистването й. Имахме трудни времена и през юни. Мисля, че системата като цяло се стабилизира през юли или август.

 

Какво сега е състоянието на блоковете?

Съгласно данните, мога да потвърдя това, няма съмнение, че блоковете са стабилизирани. Но това не означава, че са супер-стабилни. Мощностите на дозите все още са прекалено високи и представляват заплаха за работниците. Блоковете са стабилизирани до такова състояние, че хората, живеещи около АЕЦ , могат да са по-спокойни, но работата за вземане на кризата под контрол все още продължава.

 

Горивото в реакторите на първи и трети блок се е разтопило. Ще можете ли да ги стабилизирате?

Доколкото можем да съдим от измененията на температурата във всяка точка на измерване, всички реакторни установки, не само корпусите на реакторите, но и контейнмънтите, се охлаждат достатъчно, даже ако горивото се е разтопило. Мислим, че блоковете са стабилизирани.

 

Има ли сега някакви сериозни проблеми?

Това не са проблеми на днешния или утрешния ден, но в краткосрочна перспектива да – дозите, получавани от работниците и ротацията на хората.

 

Каква доза Вие лично сте натрупали?

Няма да отговоря на този въпрос, защото това е защитена информация. Но, разбира се, съм получил определена доза.

 

Как възнамерявате да се справяте по-нататък с кризата?

Целта е успешно завършване на втория етап от пътната карта – привеждане на реакторите в състояние на студено спиране.

Като отчитаме реалните условия, ще предложим стъпки за следващия етап и ще работим в интерес на населението на префектура Фукушима.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари