ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай ще подпише първият експортен договор за ACP-1000

28.04.2013

Китай ще подпише първия си договор за износ на реактор от III поколение, собствена конструкция, за енергоблок с електрическа мощност 1000 MW

Това съобщи на19 април в интервю за изданието «China Daily» Лю Хуаксян, вице-президент на «China National Nuclear Corp.» (CNNC).

Стрителството на първия енергоблок с реактор ACP-1000 в чужбина ще започне след като в края на тази година започне строежа на енергоблок с такъв реактор на АЕЦ “Фуцин” в КНР. Страната – получател на технологията не се съобщава. През март тази година президентът на CNNC Сунь Цинь заяви, че реакторът ACP-1000 е готов за експорт в Азия и Южна Америка.

Съобщава се също, че на 20 април в Пекин са проведени преговори на ръководството на CNNC с аржентинска делегация, на които е било обсъждано двустранното сътрудничество в светлината на плановете да бъде обявен през тази година конкурс за избор на технология и доставчик за трети блок на АЕЦ «Атуча».

“Нашата централа (АЕЦ “Фуцин” – ACP-1000) ще бъде референтна за чуждестранните клиенти”, заяви Лю Хуаксян, добавяйки, че средната стойност на строителството на енергоблок на базата на ACP-1000 ще бъде с 10% по-ниска от другите енергоблокове с реактори от трето поколение. Локализацията на оборудването при построяването на първия блок с ACP-1000 в чужбина ще бъде 85%, а в бъдеще е възможно още да расте.

CNNC също разглежда възможностите за експорт на проекта в страни от Европа и Северна Америка, обаче за това ще трябва да се извърви сложна разрешителна процедура. “Ние вече сме подали заявка в МААЕ за разглеждане на конструкцията ACP-1000, което ще улесни получаването на получаването на разрешение за експорт в Европа и Северна Америка” – казва Лю Хуаксян.

За разлика от другите конструкции на реактори от трето поколение, разработвани в КНР, интелектуалната собственост върху ACP-1000 изцяло е на китайската страна, подчерта той.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари