ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран заявява, че ще може да обогатява уран до 50%, ако това бъде необходимо

23.04.2013

 Иран ще може да обогатява уран до 50%, ако това стане необходимо, предаде иранската агенция Fars думите на ръководителя на Организацията по ядрена енергия на Иран Ферейдун Абаси Давани.

“Засега не планираме да обогатяваме уран повече от 205, но ако се появи определена необходимост, например за някои морски съдове или подводници, тогава Иран ще бъде в състояние да обогатява уран до 50%”, – заявяви Давани.

Но той специално подчертава, че никога досега Иран не е обогатявал уран на повече от 20%. Според думите му, на иранските изследователи може да се окажат необходими атомни подводници за извършване на по-мащабни подводни дейности.

През юни миналата година Иран заяви, че е започнал разработването на собствени подводници, подчертавайки, че използването на ядрената енергия не излиза извън рамките на мирните ядрени програми.

САЩ и редица други западни държави подозират Иран в разработване на ядрено оръжие под прикритието на мирните ядрени програми. Техеран отхвърля всички обвинения и заявява, че неговата ядрена програма е създадена изключително за да удовлетворява потребностите на страната от електроенергия.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари