ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Египет предложи на РФ съвместен добив на уран и строителство на АЕЦ – Русия се съгласи

21.04.2013

 

 

Александър Новак, министър на енергетиката на Руската Федерация, съобщи на журналистите в петък, 19 април, че Кайро официално е предложил на Русия за вземе непосредствено участие в разработването на египетските уранови находища, а също така и построяването на територията на страната атомни електроцентрали.

Министърът на енергетиката на Русия разказа на представителите на медиите, че до 2050 година Египет има намерение да увеличи генериращите ядрени мощности до 4 GW.

В рамките на двустранните преговори беше направено предложение да се изпрати в Кайро делегация от руски специалисти с цел да е възстанови взаимноизгодното сътрудничество в използването на мирния атом, а също и за подкрепа на проектите за построяване на нови АЕЦ в Арабска Република Египет.

По думите на Александър Новак, Русия е дала съгласието си за участие при създаването на нови ядрени генерации на територията на северноафриканската държава.

Източник: http://ria.ru/economy/20130419/933593298.html

Б.Р. Сега на египетското крайбрежие на Средиземно море в района Дабаа, на запад от град Александрия, се строи първата АЕЦ. Площадката беше избрана още по времето на екс-президента на Арабска Република Египет Хосни Мубарак. Експертите на МААЕ са признали района, отреден за построяване на АЕЦ, за отговарящ на всички международни параметри за безопасност.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари