ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция ще произведе и достави ядрено гориво за Япония

29.04.2013

 

 

Засега е неизвестно, на коя централа то ще се използва. Най-вероятно е това да бъде АЕЦ “Такахама”, оборудвана с реактор на бързи неутрони. Тази централа в момента не работи.

Това е първият внос на ядрено гориво след аварията на АЕЦ “Фукушима-1”. Посоченото ураниево-плутониево ядрено гориво ще бъде произведено и доставено от Франция. Това е рециклирано ядрено гориво (произвежда се от съставки, извлечени от ОЯГ на реактори на топлинни неутрони), което е предназначено за реакторите на бързи неутрони – стъпка към затваряне на ядрения горивен цикъл.

Това гориво е произведено от компанията AREVA S.A. по поръчка на доставчика – френската група КЕРСО. Японската страна е поръчала горивото, по-скоро, за да бъде използвано в АЕЦ “Такахама”, която сега също не е в експлоатация.

Целта на доставката засега е неизвестна, доколкото рестартирането на генериращите мощности на АЕЦ в най-скоро време не се предвижда. Транспортирането на горивото от Франция се очаква да стане след 2 месеца.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2013/04/18/yaponiya-franciya/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари