ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейският съюз дава изчерпателен отговор по материалите на МААЕ за Иран

16.11.2011

ЕС ще даде “изчерпателен отговор” на материалите на МААЕ за ядрената програма на ИРАН, заяви в понеделник ръководителят на дипломацията в ЕС Катрин Аштън.

“Министрите на външните работи ще имат възможност внимателно да обсъдят нашия изчерпателен отговор”, – казва тя пред журналисти след пристигането й на срещата на министрите на външните работи на 27-те страни-членки на ЕС.

 

По думите на Аштън, тя е изпратила на властите на Иран писмо с предложение да разгледат възможността за провеждане на нов кръг преговори за ядреното им досие.

 

МААЕ в петък представи документи и спътникови снимки, които се предполага, че доказват факта за военната насоченост на ядрената програма на Иран, съобщи агенция Ройтер, цитирайки дипломатически източници.

 

По-рано в средствата за масова информация се появиха извадки от доклада на МААЕ, подготвен от шефа на организацията, за ситуацията с иранската ядрена програма. В същия ден САЩ, Франция, Германия и Великобритания обявиха, че е необходимо да се втвърдят санкциите  към Иран. От своя страна Русия казва, че единственият път за снемане на всички въпроси с иранската ядрена програма е създаването на условия за възобновяване на преговорите между Иран и “Шесторката” (Русия, КНР, САЩ, Франция, Великобритания и Германия).

 

САЩ и редица други страни от Запада обвиняват Иран в разработката на ядрено оръжие под прикритието на програмата за мирно използване на атомната енергия. Техеран отхвърля всички обвинения, като заявява, че неговата ядрена програма не насочена изключително за удовлетворяване на потребностите на страната от електроенергия.

 

Международните посредници от “Шесторката” от 2003 г. заедно с МААЕ изискват от Иран да спре работите по обогатяване на уран, които могат да представляват заплаха за режима за неразпространение на ядрено оръжие. Преговорите бяха прекъснати през 2009 г., когато Съвета на управляващите на МААЕ осъди Иран за строителството на втория завод за обогатяване на уран и призова Техеран да потвърди, че “не са приемани решения за строителството на други ядрени обекти, които не са заявени от агенцията”.

 

Ситуацията около иранската ядрена програма се изостриха след като на 11 февруари 2010 г. президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Техеран е произвел първата партида обогатен до 20 % уран и има потенциал за производство на уран с още по-висока степен на обогатяване. Той също съобщи за планове да се утрои производството на нискообогатен уран.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари