ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – АЕЦ “Ловииза” – допълнителна система от охладителни кули

26.04.2013

 

 

През 2014 година на финландската АЕЦ “Ловииза” ще бъде построена допълнителна система от охладителни кули. На 17 април операторът на централата «Fortum» съобщи, че въздушното охлаждане ще повиши “готовността за работа на централата в екстремални условия, когато щатното охлаждане с морска вода по една или друга причина ще се окаже невъзможно”.

Новата система ще има 4 охладителни кули, по 2 на всеки енергоблок. Като една от тях ще служи за отвеждане на остатъчната топлина от реактора, а втората – от басейните за отлежаване на касетите (БОК) с отработило ядрено гориво (ОЯГ) и от “другото оборудване важно от гледна точка на ядрената безопасност”.

Централата е с два енергоблока с номинална електрическа мощност 440 MW с съветски водно-водни реактори ВВЭР-440/213. Реакторите са производство на Ижорския завод. Също в СССР са произведени турбините, генераторите и другото тежко оборудване. Обаче, системите за контрол и управление са западно производство. Строителната част е дело на финландски компании. Първият енергоблок е въведен в експлоатация през 1977, а вторият през 1980 година.

При мащабните модернизациина основното технологично оборудване (ОТО), извършени в периода 1977-2002 година, електрическата мощност на всеки от енергоблоковете е повишена от първоначалните 440 MW на 488 MW.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари