ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов: Камен Костов ще бъде освободен, ако му повдигнат обвинение

19.04.2013

 

 

„Предложих на бившия шеф на СДОТО Камен Костов да стане шеф на безопасността в АЕЦ „Козлодуй“, защото исках да взема професионалист за тази дейност. Тогава обаче не бях наясно за допуснати нарушения в работата му със СРС-тата“, каза шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов за бТВ.

Той е категоричен, че ако срещу него се повдигне обвинение, ще бъде освободен. Николов отрече някой от ръководството на ГЕРБ да му е препоръчал този човек за работата. Според него бившият шеф в МВР се чувствал много подтиснат и не е очаквал да се стигне до тези разкрития на прокуратурата.

„Екипът от специалисти, които работиха при получения сигнал за аварията в 5 блок, се справи професионално“, каза ощв шефът на АЕЦ „Козлодуй“. Самият той е бил информиран по телефона за ситуацията и веднага е пристигнал на място в централата. Според думите му положението е било овладяно за часове, а сега се правят последни ремонтни дейности. До утре блокът може да бъде пуснат в експлоатация.

„В момента 340 милиона лева стоят в НЕК. Тези пари са за модернизация на пети и шести блок“ каза още шефът на АЕЦ „Козлодуй“.

„Лошото е, че компанията е в лошо икономическо състояние, а и пазарът на електрическа енергия продължава да е силно ограничен и цените са ниски. Това не позволява отделянето на допълнителен ресурс за тази дейност в момента. Но това е работа, която няма алтернатива и е в интерес на цялото общество. Ако спрат двата работещи блока на централата, токът ще скочи с 15-20%“, коментира Николов.

През юни ще стане ясно каква квота ще има АЕЦ на свободния пазар и дали ще могат да се отделят средства за модернизацията.

„Бях против високата такса за пренос, но решението за нея е на ДКЕВР“, коментира Николов. Според думите му сега правителството трябва да направи всичко, за да отпуши износът на българските производители на електроенергия.

„Ограничаването на производството на АЕЦ-а не създава технически проблеми, ако производството е над 700 мегавата“, каза още той.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1924454

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари