ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ФРГ – делът на ВЕИ може да достигне 25% до края на годината

20.04.2013

 

Предполага се, че делът на ВЕИ в енергийния баланс на Германия ще достигне в края на 2013 година до 25%, тоест годишния ръст ще бъде около 2%, счита заместник ръководителят на политическия отдел на Гринпис Германия Тобиас Мюнхмайер (Tobias Munchmeyer).

 

 “Очаква се прираст до 25% , с 1,5-2% повече от 2012 година. Ръстът се очаква на първо място за сметка на слънчевата и ветровата енергетика, предимно от вятърните електроцентрали на сушата. Но в следващите 5-10 години достатъчно голямо нарастване на делът на морските ветропаркове в Северно и Балтийско морета”, – заяви Мюнхмайер пред журналистите.

По думите на експерта, същевременно през тази година се очаква намаляване на делът на ТЕЦ и даже малко намаляване на потреблението на газ – с 0,5% поради поскъпването на този вид гориво. В близките години се очаква скокообразно намаляване на делът на ядрената енергетика в енергийния баланс на страната, която сега е около 18%.

“През 2011 година ние имахме 17 енергоблока в 12 АЕЦ. От тях са спрени 8 енергоблока: най-старите 7 и още един, към който имаше най-много въпроси от гледна точка на безопасността. През 2015 година ще бъде спрян още един енергоблок, през 2017 и 2019 година по още 1 реактор, а през 2020 и 2022 година още по 3 блока”, – разказа представителят на Гринпис.

Съгласно утвърдената от правителството на ФРГ енергийна стратегия, делът на ВЕИ в енергийния баланс на страната от сегашните повече от 20% ще нарасне до 80% през 2050 година. АЕЦ ще бъдат постепенно изведени от експлоатация до края на 2022 година.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари