ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – Създадени са първите топлоотделящи елементи собствена разработка за АЕЦ “Бушер”

16.04.2013

 

 

Мохаммад Джанад Мараги, заместник ръководител на Органзацията по ядрена енергетика на Иран, заяви, че специалисти от Фонда за конверсия на уран на Ислямската република самостоятелно, без помощта на чужди експерти, са създали топлоотделящи елементи за атомната електроцентрала “Бушер”. Други подробности не се съобщават.

Б.Р. Топлоотделящите елементи (горивни пръчки, ТОЕ,ТВЭ) са основните градивни части от конструкцията на горивните касети. Преди няколко години Иран съобщи за успешна разработка на циркониевите тръбички в които се поставят горивните таблетки, и за усвояване на производството им.

 

Необходимо е да се знае

След като на Техеран бяха отказани, след редица дипломатически игри, доставките на уран с обогатяване 20%, който страната имаше намерение да използва за гориво в реакторите за производство на изотопи за медицински цели, Иран започна самостоятелно обогатяване на уран до 20%. Успешното зареждане на горивни пръти собствено производство в изследователския реактор в Техеран беше извършено врез февруари миналата година. Според думите на Мараги, обогатяването на уран до 20% ще позволи на Ислямската република да произвежда собствено ядрено гориво за АЕЦ.

По рано специалистите от фонда за конверсия на уран, разположен в Исфахан, създадоха горивни пръти за реактора IR40 в Арак и за Техеранския изследователски център.

Мараги нарече зареждането на горивото в изследователския реактор огромнопостижение на иранските учени. Сега компанията Surah, която се занимаваше с разработването на тези горивни пръти, работи за АЕЦ “Бушер”.

Ислямската република добива уран от собствените находища в Саганд и Бендер-Аббас.

Работата на иранските учени в областта на ядрените технологии внимателно се следи от САЩ и другите западни държави, които се опасяват, че Иран се занимава с разработването на ядрено оръжие под прикритието на мирна ядрена програма.

Строителството на АЕЦ “Бушер” е дело на руската компания ЗАО «Атомстройэкспорт», която е дъщерно предприятие на “Росатом”.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2013/04/11/iran-izgotovil-toplivnye-sterzhni-dlya-aes/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари