ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Забавянето на пуска на първи блок на АЕЦ “Куданкулам” може да се отрази негативно на състоянието на оборудването

15.11.2011

Прекъсванията и забавянето на графика за изпълнение на пусковите работи на първи енергоблок на АЕЦ “Куданколам” могат негативно да се отразят на оборудването му. За това, както съобщава индийската NDTV, е съобщил сътрудникът на представителството на „Атомстройэкспорт“ на площадката Александр Кваша.

Руският специалист е отбелязал, че на първи блок са изпълнени повече от 99% от дейностите, но поради забавянето на пуска, предизвикано от започналата през октомври протестна кампания против АЕЦ, “много от работите” е възможно да се наложи да се повторят.

 

Той посочва някой от ситуациите, които предизвикват тревога. Например, задуржането на водата в запълнените контури оказва отрицателно влияние на състоянието на оборудването им. Даде също и пример състоянието на електрооборудването на блока, където отрицателно влияние оказва недостига на индийски техници, предизвикан от протестната кампания и недопускането им до централата.

 

“Ние търпеливо чакаме, кога разума ще надделее над емоциите на агитаторите”, – цитира канала думите на руския специалист.

 

АЕЦ “Куданколам” е строяща се двублокова централа с реактори ВВЕР-1000. По график физическия пуск трябваше да се състои през тази година, обаче работите бяха забавени поради започналите масови протести.

В протестите участват жители от съседните населени пунктове и антиядрени активисти от страната и чужбина. Има съобщения, че кампанията се подържа финансово от местните приходи на римско-католическата църква и ляво-радикални организации.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари