ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – експерти на МААЕ ще посетят Фукушима

13.04.2013

 

септември 2011 – експерти на МААЕ

 

През този месец експерти на МААЕ имат намерение да посетят Япония по молба на Японското правителство за анализ на хода на дейностите съгласно пана по ликвидиране на последствията от аварията на АЕЦ “Фукушима-1”.

Международната експертна мисия за анализ на средно и дълго-срочните планове за извеждане на централата от експлоатация ще посети Япония в периода 15-22 април. Експертите ще се срещнат с японските официални лица и специалисти от TEPCO в Токио, а също ще посетят и площадката на АЕЦ “Фукушима-1”. Състават на експертната група е от 12 души, както щатни сътрудници на агенцията, така и международни специалисти.

Очаква се, че тази обзорна мисия ще бъде първата от двете влизащи в програмата за помощ на Япония от страна на МААЕ за извеждане от експлоатация на авариралата АЕЦ. Предварителните резултати от мисията ще бъдат съобщени на брифинг за журналистите, който ще се състои в последния ден – 22 април.

Тези мисии по молба на Япония се провеждат в рамките на Плана за действие на МААЕ по ядрена безопасност, приет на Генералната конференция на агенцията през септември 2011 година. Планът за действия определя дейностите за укрепване на ядрената безопасност по целия свят и поощрява провеждането на подобни експертни мисии, така че заинтересованите държави да могат да се възползват от цели натрупан световен опит.

По информация на прес-службата на МААЕ

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари