ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – град Фукушима вече има инсталация за намаляване на обема на радиоактивните утайки

12.04.2013

 

 

Сега град Фукушима има първото в Япония оборудване , което е способно да намалява обема на радиоактивните утайки, образували се вследствие на ядрената авария през 2011 година. Инсталацията е монтирана от Министерството на околната среда на Япония в общинската пречиствателна станция за канализационни води. В събота се състоя специална церемония за откриване на обекта.

Технологията позволява след изсушаване на кубовия остатък (утайките) при температура 450 оС да се намали обемът им 5 пъти. Изсушените утайки се запечатват, складират и ще се изпращат на предприятията за преработка на РАО. В действителност, въпросът за построяването на такива предприятия на територията на префектурата сега се решава.

Според Министерството на околната среда, производителността на този обект е 30 тона утайки дневно. Обаче, само в префектурата Фукушима, дневно се изливат 68 хиляди тона канализационни води.

Източник: NHK

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари