ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй“ ще инвестира 120 млн. лв., за да работи на 104%

14.11.2011

АЕЦ „Козлодуй“ има намерение да увеличи капацитета на  мощностите на 5 и 6 блок на централата до 104%, с което мощността на всеки реактор ще достигне 1100 мегавата. При 100% мощност на реактора генераторите произвеждат около 1040 мегавата, а с направените модернизации те ще бъдат с 60 мегавата повече, коментира изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов.

По думите му тази инвестиция ще струва под 1 млн. лв. на мегават, което е значително по-малко от изграждането на една нова 60-мегаватова централа.  При направени прости сметки се вижда, че АЕЦ „Козлодуй“ ще инвестира около 120 млн. лв. в новата си придобивка. 

Оптимистичните планове на АЕЦ „Козлодуй“ предвиждат увеличението на мощностите на 6-и блок да се реализира в края на 2013 г.,  а на 5-и през 2014 г. , каза Николов.


През май или юни следващата година се очаква спрените 3 и 4 блок да бъдат освободени от отработено ядрено гориво и да преминат към Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, с което се приближават до окончателното им извеждане от експлоатация. Решението за това беше взето преди около месец от Министерството на икономиката и енергетиката, каза Николов. Причината, че 3 и 4 блок не са преминали досега това към  ДП РАО, е, че дружеството не притежава лиценз за управление на отработено  ядрено гориво, каза Николов. Затова ние работим по възможността да извозваме отработено ядрено гориво в Русия, допълни той.

 

Текст: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/13/1203313_aec_kozlodui_shte_investira_120_mln_lv_za_da_raboti_na/

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари