ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДКЕВР – Евгения Харитонова: Всички електроразпределителни дружества са поискали увеличение на цената на тока

10.04.2013

Всички електроразпределителни дружества са заявили желания за покачване на цената на електроенергията за следващия регулаторен период. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова след днешното заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Харитонова посочи, че и трите електроразпределни дружества са изпратили вече до държавния регулатор своите искания и се обсъжда новия регулаторен период.

 „До 1 юли обаче не виждам да има покачване на цената на електроенергията”, заяви Евгения Харитонова.

 „За конкретната цена на тока, няма да говоря до момента, в който нямаме някакви приблизителни разчети, защото не е хубаво да се говори в самото начало”, каза председателят на комисията.

 По отношение на исканите мерки, като например такса „пренос” и премахване на добавките председателят на ДКЕВР обясни, че според закона търговците на електрическа енергия за износ плащат „зелената добавка”, тоест, ако бъде премахната тази добавка, ще се наруши закона.

 „Това не бих си позволила дори да го допусна”, заяви Харитонова и отбеляза, че кафявата енергия е задължение по директива на Европейския съюз, която задължава НЕК да изкупува цялото производство от когенерацията.

 „Решението, може би, е до 1 юли с разпореждане на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да се свалят добавките за кафява енергия и добавката от ВЕИ-та”. Това обаче означава, че след 1 юли тези загуби на НЕК ще трябва да бъдат възстановени, тоест те ще влязат в цената на електрическата енергия за крайния потребител”, посочи Евгения Харитонова.

 Председателят на държавния регулатор отново подчерта, че не може да се говори за такса „пренос”, защото това е цена „пренос”.

 „Когато човек чуе думата „такса”, изглежда все едно това е печалба за електроразпределителните дружества. Трябва да се знае, че това е цената за поддръжка на електроразпределитената мрежа”, отбеляза Харитонова.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1769191

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари