ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


КНДР – Южна Корея – вероятността за обмен на ядрени удари е нищожна

11.04.2013

Военен ядрен конфликт в корейския регион може да доведе до локална екологична катастрофа, но вероятността за обмен на ядрени удари между КНДР и Южна Корея, подкрепяна от САЩ е нищожна, считат експертите , които попита РИА Новости.

В последно време се наблюдава ескалация в отношенията на Корейския полуостров. КНДР предупреди, че в случай на военна провокация от страна на Южна Корея ще отговори по “военновременните закони”.

От своя страна, Сеул заяви, че разработва план за нанасяне на превантивен удар в случай на възникване на директна заплаха за безопасността на страната.

 

Последствията от ядрен взрив

“Последствията от ядрена атака, ако все пак това се случи, по принцип са разбираеми. Всичко зависи от мощността на заряда, ако трябва да се говори за КНДР, той, по-скоро, би бил плутониев. Също и от това какъв ще бъде на земята или във въздуха. Най-големи ще бъдат последствията от ударната вълна, радиационното и топлинно излъчване”, – съобщи руски ядрен експерт, пожелал анонимност.

Той също припомни, че има още един важен поразяващ фактор – радиоактивното замърсяване (прах и дъжд), които ще се изсипят след известно време в района на взрива и около него.

Друг ядрен експерт отбеляза, че при взривяването ядрен заряд само от 10 килотона в радиус от 1-1,5 километра от епицентъра “ще се създаде зона на пълно поражение”.

“Зоната с високи дози на облъчване ще обхване площ с радиус 2-3 километра, това зависи от височината на взрива.

Най-сериозен дял в радиационното поразяване след самия взрив ще имат кратко-живеещите изотопи, които могат да се разпространят на огромна територия”, – добави той.

Същевременно, според думите на експерта, след няколко години, останалите живи хора, ще могат да се върнат в зоната на взрива, но при спазване на определени предпазни мерки.

 

Ядрен удар няма да бъде допуснат

Президентът на Световния фонд за защита на дивата природа Игор Честин счита, че ако Северна Корея се реши на ядрен удар, това ще представлява реален проблем за екологията на региона…

Но Честин е уверен, че севернокорейският носител с ядрена бойна глава ще бъде унищожен по време на полета.

“Ако КНДР използва ядрено оръжие, то в този случай е важно, къде ще бъде прехваната и унищожена ракетата – ясно е, че до територията на САЩ тя няма да достигне. Против ракетите-носители на ядрено оръжие на КНДР, вероятно, във всички случай няма да се прибегне до ядрени боезаряди, това не е необходимо, ще ги унищожат и с конвенционални”, – казва екологът.

Ръководителят на енергийната програма „Гринпис России“ Владимир Чупров счита, че в някаква степен последствията от възможен ядрен взрив ще се отразят на разстояние от 1-2 хиляди километра

“Радиоактивният облак след взрива може да покрие всичко в радиус до 2 хиляди километра. Друг въпрос е, колко интензивно ще бъде радиоактивното замърсяване”, – каза той.

Знаменитият ядрен специалист, академикът на РАН Николай Пономарёв – Степной, счита, че ядрен удар от страна на КНДР няма да бъде допуснат.

“Това няма да бъде допуснато. Това е словоблудство, което, ако започне да се превръща в нещо реално, няма как да бъде допуснато. Сега има ракети с точково насочване и всичките им обекти са под прицел”, – каза той.

КНДР се обяви за ядрена държава през 2005 година, а през 2006,2009 и 2012 година извърши подземни ядрени опити, които предизвикаха протести от страна на световната общност.

Съветът за Сигурност на ООН прие резолюции с искания към КНДР да прекрати дейностите в ядрената сфера. По-рано този месец властите в КНДР съобщиха за плановете си по възобновяване на работата на предприятието за обогатяване на уран в Йонбьон.

Източник: РИА Новости

Б.Р. По различни данни, в Република Корея сега официално живеят повече от 4 милиона чужденци. Никой не се готви за евакуация. Не виждат опасност за туристите и южнокорейските тур-оператори. Даже самите жители на Сеул не обръщат внимание на изострянето на кризата на корейския полуостров и гледат на инсталираните в града и около него средства за ПРО, по-скоро, като атракция.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари