ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Препоръчват токът от проекто-централата да се продава на свободния пазар

14.11.2011

Ядрените съоръжения на АЕЦ “Козлодуй“ и на проекта за АЕЦ “Белене“ са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии. Това сочат резултатите от стрес тестовете на двата обекта. Тест за АЕЦ Козлудуй бе наложен след аварията в АЕЦ Фукушима. За АЕЦ Белене пък тесттъ не бе задължителен поради факта, че централата все още е в проект.

На “стрес тестове“ са подложени спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй“, работещите 1000-мегаватови 5-ти и 6-ти блок, както и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Това съобщи на семинар в централата ръководителят на управлението “Безопасност“ Пламен Василев. Направеното заключение е, че АЕЦ “Козлодуй“ има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия, подчерта Василев.

Разгледани са били евентуални събития като земетресения, наводнения, температурни амплитуди и бури.

По думите на експерта от НЕК Йордан Георгиев, тестовете за АЕЦ „Белене“ са направени, макар и да не са задължителни, тъй като Еврокомисията е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени за АЕЦ “Белене“.

Изграждането на новата атомна централа АЕЦ „Белене” ще е икономически обосновано, само ако електроенергията от нея се продава на свободния пазар вместо цената й да бъде задържана изкуствено и да изпълнява социални функции. Това каза Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум и собственик на „Риск инженеринг”, която е консултант по изграждането на централата.

Според него продажбата на електроенергия от новата централа не трябва да бъде обвързвана с дългосрочни договори, каквито имат ТЕЦ „Марица-Изток” 1 и 3.

По думите му, очакваното поскъпване на електроенергията в близките години може да стане по-плавно чрез въвеждането на новите мощности на АЕЦ „Белене”.

Прогнозите са токът да повиши цената си двойно в близките 5-6 години заради квотите въглеродни емисии, които въглищните централи ще трябва да купуват.

 

http://novinar.bg/news/aetc-kozloduj-i-belene-sposobni-da-izdarzhat-na-bedstviia_Mzc0Mzs0OQ==.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари