ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Стрес-теста на Арменската АЕЦ ще се проведе през пролетта на 2012 година

14.11.2011

Стрес-теста на Арменската АЕЦ се планира да се проведе през април 2012 г. със съдействието на ЕС, заяви Министърът на енергетиката и природните ресурси на Армения Армен Мовсисян.

 

“След трагичните събития в японската електроцентрала “Фукушима” беше прието решение за провеждане на стрес-тестове на всички действащи ядрени електроцнетрали”, – казва Мовсисян по време на икономическата конференция на Републиканската партия на Армения (РПА).

 

Министърът отбелязва, че в действащата Арменска АЕЦ продължават работите по повишаването нивото на безопасност и е завършено обследването на площадката й.

 

“Наскоро специална група от МААЕ е направила проверка на нивото на културата на безопасност, като заключението е оценено като положително”, – казва той, добавяйки, че вече са започнали работите по отстраняване на регистрираните от комисията забележки.

 

Говорейки за проекта за строителство на нов енергоблок на Арменската АЕЦ Мовсиян отбелязва, че продължава търсенето на инвеститори, съобщава „Арка“.

 

По-рано, през юли, Армения със собствени сили е започнала реализацията на стрес-тестовете на АЕЦ, не чакайки съдействието на ЕС. “Ние чакаме обещаната техническа и финансова помощ от ЕС, но за сега, изхождайки от важността от осигуряване на безопасна работа на нашата централа, със собствени сили започнахме да разработваме мероприятията за изпълнение на стрес-тестовете на базата на изискванията на западноевропейските регулиращи органи”, – казва Ашот Мартиросян – председател на държавния комитет за ядрено регулиране и безопасност към арменското правителство (Госатомнадзор).

 

Армения заедно с Хърватия, Русия, Швейцария, Турция, Украйна и Белорусия  е подписала на 23 юни декларация, предвиждаща провеждане на стрес тестовете на АЕЦ въз основа на критериите, разработени от ЕС, съобщава РИА „Новости“.

 

От 16 май до 2 юни комисия на МААЕ проверяваше централата за оценка на рисковете. Ръководителят на мисията Габор Вамос, заяви след проверките, че Арменската АЕЦ не представлява заплаха за региона. Нивото на риска е било оценено като приемливо.

 

От своя страна еколозите считат, че Арменската АЕЦ е остаряла, а оборудването и местоположението и носят потенциална опасност.

 

През 2009 година парламента на Армения е приел законопроект за строителството на нова АЕЦ. През декември същата година е създадено съвместно предприятие с Русия на паритетна основа – ЗАО „Мецаморэнергоатом“ с уставен капитал 60 милиона долара. На 29 юли правителството на Армения е взело решение, че новият реактор ще бъде руски. На 13 юли е станало известно, че всички подготвителни работо по строителствоо на новия  енергоблок, включително и технико икономическата обосновка са завършени.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари