ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Стана ли Русия съюзник на САЩ в борбата против създаването на иранско ядрено оръжие? Кратък обзор на световните СМИ

13.11.2011

Президента на САЩ се старае да изработи единна позиция на световната общност преди трудната среща на върха с Иран на 1 октомври, напомнят световните СМИ.

На двустранната среща в сряда между Обама и Медведев разговорът е бил съсредоточен почти изключително върху Иран, съобщава The Christian Science Monitor. “При завършването на срещата Медведев е казал, че санкциите рядко дават конструктивни плодове, но в някои случаи са неизбежни.”, – пише вестникът. Майкл Макфол, старши директор на NSC по работата с Русия пък твърди, че тази обща стратегическа цел ще повлече след себе си и създаването на обща стратегическа стратегия.

 

Обама успя да убеди Русия да подържа санкциите срещу Иран, но Китай не последва примера на Москва, отбелязва Бронуен Меддокс, наблюдател на The Times.

Причината е, че Пекин е заинтересован от купуването на иранския нефт, предполага журналистката. “Обаче одобрението от руска страна набутва Иран в ъгъла и е възможно това да убеди Китай при гласуването Съвета за сигурност на ООН на новия пакет от санкции да се въздържи, вместо да налага вето”. Освен това Обама може да предупреди Иран, че може да бъде лишен от помощта при строителството на нови блокове в АЕЦ, която сега получава от Москва.

 

The Guardian също информира читателите си, че по думите на Медведев санкциите срещу ядрената програма на Иран могат да станат “неизбежни”.

Изданието също пояснява, че Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив (ССАДПЗ) се надява, че привлекателните предложения на страните от Залива, съчетани с решението Барак Обама да не се развръщат системи за противо-ракетна отбрана (ПРО) в източна Европа ще убедят Москва и Пекин да подкрепят новите по-тежки санкции, които ще засегнат не само финансите, но и нефтено-газовата промишленост на Иран.

 

 

Представители на ССАДПЗ се срещнаха с дипломати от “шесторката”, водещи преговорите с Иран, за да обсъдят ролята на арабските държави преди решаващата среща с представителите на Ислямската република.

 

Не назован европейски високопоставен източник също е потвърдил факта, че страните от персийския залив по-активно са се заели с убеждаването на Русия и Китай за позицията им на 1 октомври в Съвета за сигурност на ООН. Между другото, той е изразил съмнение в способността на ССАДПЗ да поддържат единна позиция.

 

Австрийският Der Standard, разсъждавайки за срещата на лидерите на Руси и САЩ, привежда мнението на Хавиер Солана, който счита ,че двете държави няма да възразят против новите санкции срещу Техеран. Изданието отбелязва още, че САЩ не са доволни от преговорите за доставка на ракетите S-300 за Иран, както и от продажбите на въоръжение на Венецуела и Сирия. По този въпрос не се очакват отстъпки от Москва, но експертите се надяват на прогрес в областта на съкращаването на стратегическите нападателни оръжия.

Изданието набляга на твърдението, че Русия продължава предишните игри – визирайки подхода за дислоцирането на ракетите “Искандер” в Калининградска област. Имат се предвид противоречивите изказвания на заместник-министъра на отбраната и началника на генералния щаб.

 

Швейцарският Le Temps прогнозира относно “трудната среща на върха в Женева”, че шестте страни-участнички в преговорите ще се опитат да намерят изход от продължаващата повече от шест години иранска криза. Ръководителят на иранската делегация, демонстриращ твърдата линия на режима, не демонстрира готовност да промени позицията си, отбелязва изданието. Но главен повод за оптимизъм е “политиката на протегнатата ръка”, предложена от новата американска администрация в отношенията с Техеран.

 

Ако участниците в срещата на “шесторката” не успеят да се договорят за възможните нови санкции, срещата в Женева рискува да се превърне в следващата стъпка за отсрочване на решаването на проблема, резюмира на края изданието.

 

В “шесторката” за преговорите влизат петте постоянни представители в Съвета за сигурност на ООН плюс Германия.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари