ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Всички незаконни фотоволтаични паркове към ЕСО ще бъдат спрени

29.03.2013

Издал съм указания към Електроенергийния системен оператор – ЕСО – всички незаконни фотоволтаични паркове, закачени към ЕСО, да бъдат спрени. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, на въпрос защо за девет месеца не са били спрени фотоволтаичните паркове, при които има допуснати нарушения, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Пуснали сме указания към електроразпределителните дружества – да предприемат съответните мерки, каза Василев. Закононарушенията са по чл. 30, ал. 4 и ал. 5 от закона за ВЕИ, обясни Василев. Това означава, че не се подава телеметрична информация в реално време и няма инсталирани системи за управление – т.е. включване и изключване на ветропарковете. Както и г-жа Харитонова каза, достигали сме критични ситуации, където при минимум 330 мегавата, ветропарковете са били над 800 мегавата. Системата е била почти неуправляема. Това няма как да продължи и трябва да бъде спряно, докато не бъдат отстранени тези нередности в закона”, каза още той.

 Василев каза, че други компетентни органи трябва да се произнесат по въпроса – защо тези ветропаркове не са били спрени 9 месеца.

 „Министерство на икономиката, енергетиката и туризма има за задача да разреши проблема, а не да търси виновника”, каза още той.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1765025

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари