ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Кирил Комаров: Ако е необходимо, ние ще заплатим строителството на АЕЦ “Темелин”

27.03.2013

 Вестник Deník публикува интервю със заместник-ръководителя на Държавната корпорация “Росатом” Кирил Комаров, в което той, отбеляза, че не разбира по какъв начин реализацията на проекта за дострояване на АЕЦ “Темелин” може да повиши зависимостта на Чехия от Русия: “Как е възможно това да повиши зависимостта, щом като 70% от доставките и работата ще бъдат извършени от чешки компании. Освен това, чешките АЕЦ се строят на чешка земя и придналежат на Чехия. Нали не е възможно просто да ги вземем, да ги разглобим и да ги откараме в Русия”.

Относно доставките на ядрено гориво, Комаров отбеляза, че компанията е готова и в бъдеще да го доставя за чешките АЕЦ, включително и за АЕЦ “Темелин”. Същевременно ČEZ може да избере и друг доставчик.

Представителят на Росатом също заяви, че компанията е готова да разгледа въпроса за съвместно финансиране на проекта за дострояване на АЕЦ “Темелин” и да стане миноритарен партньор на ČEZ.

Освен това, Комаров обясни, че 70%-та локализация на проекта за дострояване на АЕЦ “Темелин” е предизвикана от богатите традиции на взаимодействие между чешката и руската промишленост, а също и от изключително високия потенциал на Чехия, способна да построи АЕЦ на базата на руския проект.

Заместник-президентът на Росатом включително заяви, че даже ако руската компания не получи поръчка за дострояване на АЕц “Темелин”, то сътрудничеството с чешки фирми при реализиране на проекти в други страни ще бъде продължено. Свидетелство за това е миналата година, когато от Чехия Росатом закупи оборудване и материали на стойност повече от 100 милиона евро.

Комаров също напомня, че в момента чешки компании участват в един значим за Русия проект по проектиране и строителство на ядрен реактор с мощност 100 MW. Става дума за такива компании като: Škoda JS, Škoda Power, Vítkovice Group, ZAT a.s., ZVVZ-Enven Engineering a.s. и други.

Източник:  http://www.denik.cz/ekonomika/kirill-komarov-kdyz-bude-treba-cast-temelina-zaplatime-20130327.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19