ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Асен Василев – Мерки за сигурност на енергийната система

26.03.2013

 

 

Министърът на икономиката Асен Василев представи 7 спешни мерки за гарантиране на сигурността на електроенергийната система. Сред тях са изключването на някои фотоволтаици и вятърни централи, които не са подавали точна информация към системата, и така са я натоварили; промяна в механизма за изкупуването на т. нар. „кафява“ енергия от заводските централи, както и премахване на бариерите пред износа.

Освен това Комисията за защита на конкуренцията е натоварена със секторен анализ в енергетиката, а държавната финансова инспекция ще влезе в държавните предприятия в сектора.

Близо 40% от производителите на „зелена“ енергия от слънце и вятър последните 9 месеца не са подавали информация за производството си в реално време, което може да гръмне системата, обясни Василев. По думите му законът дава право те да бъдат изключени при такава ситуация.

От Министерството на икономиката са изчислили още, че при частичното, а не цялостно изкупуване на „кафявата“ енергия от заводските централи в системата ще останат около 50 млн. лв. Някои от другите мерки са: да се намали студеният резерв, който страната ни поддържа, както и ДКЕВР да преразгледа високата такса „пренос“, която също затруднява експорта на електрическа енергия.

Договорено е също до 15 април да се въведе балансиращия пазар у нас. Това означава, че производителите на ток, които не спазват графика си, ще заплащат разходите, които предизвикват за системата. Това няма да е тежест за Националната електрическа компания и респективно за потребителите.

Трябва съвсем честно да ви кажа,че системата е много болна и изключително неефективна,има много губещи и малко печеливш, и е необходима солидарност на всички по веригата, за да можем да започнем да решаваме проблемите в енергетиката, каза министър Асен Василев.

В момента това са мерки, които да балансират системата, за каквито и други последващи мерки трябва да минем през Обществен съвет, обсъждане, да погледнем къде има възможности за оздравяване на системата и заедно да стигнем до правилните решения – затова имаме обществен съвет, подчерта Василев.

Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/97824/merki_za_stabilizirane_na_energijnata_sistema

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари