ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европарламентът призовава да се подкрепи извеждането на Игналинската АЕЦ от експлоатация

28.03.2013

 

 

Комитетът по промишленост, научни изследвания и енергетика на Европарламента във вторник препоръча да се осигури по-нататъшна помощ, предназначена за затварянето на Игналинската атомна електроцентрала, която да бъде разпределена до 2020 година, както това е предвидено в проекта за дългосрочен бюджет на ЕС, съобщава LETA/ELTA.

Европарламентаристите предлагат да се намери такова юридическо основание, което би позволило да се продължи при необходимост предоставянето на такава помощ. В съответствие с проекта за многогодишен бюджет, предлаган от ЕС, се планира създаването на отделна програма за затварянето на атомните електроцентрали в Литва, България и Словакия.

За затварянето на Игналинската АЕЦ през периода 2014-2020 година се планират 400 милиона евро в рамките на действащите цени.

Обсъжданият регламент, проектът за който беше подкрепен от 52 члена на комитета, без гласували против и 6 въздържали се не променя предвидените средства, но създава преинципи, как тези средства да се използват и контролират.

Целият ЕП има намерение да гласува по този въпрос през май. В съответствие с процедурата за консултиране, мнението на ЕП по този въпрос има консултативен характер по отношение на Съвета на ЕС.

“”Извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ има дългосрочен характер и стоварва на Литва особено сериозна финансова тежест, която не съответства на големината на страната и на финансовите и възможности”, – отбелязват европарламентаристите.

Източник: baltic-course.com

 

Tags: , , , ,

One Response to Европарламентът призовава да се подкрепи извеждането на Игналинската АЕЦ от експлоатация

  1. неутрон on 28.03.2013 at 6:43

    В какво състояние се намира тази АЕЦ? Блоковете там с тип РБМК.
    Защо нищо не се споменава, за затваряне някои от старите опасни френски блокове?

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари