ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Путин: дейностите по строителството на АЕЦ в Беларус изпреварват графика

21.03.2013

 

Дейностите по строителството на беларуската АЕЦ вървят с бързи темпове, централата ще бъде въведена в строя в предвидените срокове, съобщи президентът на Русия Владимир Путин.

“На най-важният съвместен инвестиционен проект – строителството на Беларуската АЕЦ, работите на площадката се изпълняват с изпреварване на графика. Планира се първият енергоблок да влезе в експлоатация през 2018, а вторият през 2020 година”, – потвърди Путин резултатите от преговорите с президента на Беларус Александър Лукашенко. Той напомни, че руските инвестиции по проекта ще надхвърлят 10 милиарда долара.

 

 

Генералният договор за строителството на Беларуската АЕЦ е бил подписан на 18 юли 2012 година. Генерален проектант и изпълнител на построяването на централата е обединената компания ОАО „НИАЭП“ – ЗАО „Атомстройэкспорт“.

Атомната електроцентрала ще има два блока с обща електрическа мощност до 2,4 GW.

Путин също отбеляза, че “набират обороти процесите за създаване на технологични алианси между предприятията на двете страни. Започнато е формирането на холдинга „Росбелавто“, в който ще влязат лидерите на руското и беларуското автомобилостроене – КамАЗ и МАЗ”

“С пълен ход върви създаването на съвместна система за дистанционно сондиране на Земята на базата на ГЛОНАСС с наземен комплекс за управление в Минск, – напомни руският лидер.”

От своя страна Лукашенко отбеляза важността на този проект, доколкото той дава преимущества при ликвидирането на дефицита на електроенергия в региона. Той нарече строителството добра школа за беларуските специалисти. “Ние ще помолим Русия да привлича и на други пазари беларуски специалисти при строителството на подобни обекти”, – добави президентът на републиката.

Източник: РИА Новости

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари