ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – властта става по-лоялна към ядрената енергетика

19.03.2013

 

Аварията на Фукушима отива постепенно в миналото, и антиядрените гласове в структурите на властта в Япония отслабват. Такъв извод може да се направи от статията, публикувана в

На 15 март в Япония започна да работи комитет, призван да определи контурите на новата енергийна политика на страната. Той разглежда различни предложения за развитието на алтернативната енергетика. При това, той напълно игнорира обещанията, дадени от предишното правителство, за отказване от АЕЦ.

 “Концептуалният енергиен план трябва ясно да покаже пътя към осигуряване на стабилни доставки и ниски цени”, – заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността Тосимидзу Мотеги. Първата редакция на плана ще бъде готова до края на годината.

През 2012 година управляващата тогава демократична партия даде обещание да затвори всички АЕЦ до края на 30-те години. Правителството на управляващата сега либерално-демократична партия счита, че това би било голяма грешка. Напротив, тя счита за необходимо връщането на част от ядрените енергоблокове в най-скоро време.

Отношението на японските политици към ядрената енергетика явно е разделено на две – какво е било до и след Фукушима. Например, същата демократична партия, която след аварията призоваваше за отказ от АЕЦ, още през 2010 година си постави за цел да увеличи делът на ядрената енергетика в общия енергиен баланс до 50% до 2030 година.

За конкретни цифри сега не говорят и либерал-демократите. Те се ограничават за сега само в една цел – да върнат в експлоатация спрените след Фукушима енергоблокове. В концептуален план също няма никакви изявления за делът на ядрената енергетика.

Но привържениците на ядрената енергетика могат да спят спокойно – популацията на опонентите им в коридорите на властта в Япония непрекъснато намалява.

Характерен пример е съставът на комитета, отговарящ за енергийната политика. Ако при демократите категоричните противници на АЕЦ бяха 8 от 25 членове на комитета, то при либерал-демократите те останаха само двама – професорът-икономист Казухиро Уета и съветникът от асоциацията за защита правата на потребителите Кикуко Тадзуми.

Идеята за ултимативен отказ от ядрената енергетика сега се смени в Япония от идеята за многообразие на секторите в енергийния баланс. Обсъжданите предложения са свързани с алтернативните енергийни източници, шистовият газ от САЩ и даже енергийната ефективност.

По този начин, животът на ядрената енергетика, без съмнение ще бъде продължен. Но колко е открит въпросът колко блока ще останат в експлоатация и какъв ще е делът на ядрените генерации? С търсенето на отговорите на тези въпроси ще се заемат японските политици, чиновници и бизнесмени.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари