ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Трети енергоблок на АЕЦ “Олкилоуто” може да бъде въведен в експлоатация през 2014 година

12.11.2011

Въвеждането в експлоатация на трети енергоблок на АЕЦ “Олкилоуто” може да се задържи до 2014 година.
Според инвеститора, компанията “Teollisuuden Voima Oyj” (TVO), една от причините за допълнителното закъснение може да се окаже необходимостта от оформяне на редица документи в надзорните органи на Финландия, заявява на 8 ноември официален представител на TVO.

 

От своя страна, AREVA планира да извърши зареждането на активната зона на реактора до края на2012 година и да го въведе в експлоатация през 2013 година. Коригираният график за реализиране на проекта ще бъде представен в близките седмици, съобщава ръководителя на проекта Жан-Пиер Муру, цитиран от “Dow Jones”.

 

В момента общата стойност на проекта се оценява на 5,6 милиарда евро, съобщава главния финансов директор на AREVAПиер Обуин. Но според ръководителя на проекта, ако възникнат нови задръжки, те няма да се отразят съществено на стойността на проекта.
 

“Проблемите не са свързани с недостатъци на технологията на енергоблока на базата на реактора EPR, а са свързани с площадката” – заявява П.Обуин, потвърждавайки намерението на AREVA да участва в конкурса за строителство на четвъртия енергоблок на АЕЦ «Олкилоуто» с такава конструкция на реактора.

 

Договорът за строителството на трети енергоблок при условия “до ключ” беше подписан с консорциума AREVA/«Siemens» през 2005 г. със срок на завършване на проекта до 2009 г.

 

Първоначалната стойност на договора възлиза на 3,2 милиарда евро.

 

Източник: Nuclear.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари