ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Ядрената общност е обезпокоена от липсата на средства в «Энергоатом» за изпълнение на важните инвестиционни задачи

18.03.2013

 

 

Ядрената общност е обезпокоена от липсата на средства в Националната акционерна енергийна компания «Энергоатом», която е оператор на всички действащи АЕЦ на Украйна. Средствата са необходими за изпълнение на важните инвестиционни задачи.

За това на 13 март, в рамките на кръглата маса “Усъвършенстване на системите за тарифообразуване в енергетиката в контекста на изпълнението на членове 9,10 и 11 на Конвенцията за ядрена безопасност”, която се проведе в агенция УНИАН, съобщи почетният президент на “Украинското ядрено общество” Владимир Бронников.

“Ядрената общност на Украйна е извънредно разтревожена от разпространяващата се информация за липсата на средства в НАЭК «Энергоатом» за изпълнение на най-важните инвестиционни задачи”, – каза той.

В. Бронников подчерта, че на дневен ред са проблемите за удължаване на сроковете за експлоатация на втори блок на ЮУАЕЦ и на първи и втори блок на Запорожката АЕЦ. Срокът на експлоатация на последните блокове трябва да бъде продължен през 2014-2015 година.

“Практически не е започната работата по строителството на трети и четвърти блок на Хмелницката АЕЦ. Не е започната работа и по строителство на централизирано хранилище за ОЯГ. Има проблеми по реализацията на задачата за построяване на завод за производство на ядрено гориво”, – добави той.

Както нееднократно съобщаваше УНИАН, нивото на тарифите на електроенергията, произвеждана от украинските АЕЦ, не осигурява необходимото финансиране на работите по поддържане на безопасността на енергоблоковете.

Както заяви изпълнителният директор по ядрена и радиационна безопасност и научно-техническа поддръжка на НАЭК «Энергоатом» Наталья Шумкова, дефицитът в тарифите блокира изпълнението на дейностите за безопасността на АЕЦ. Общите нужди на АЕЦ са 2,9 милиарда гривни. Обаче от продажбата на електроенергията (тарифите) могат да се осигурят само 516 милиона гривни. По този начин, дефицитът достига до 2,5 милиарда гривни.

От своя страна експертите в ядрения отрасъл считат, че ако изкупните цени на енергията от АЕЦ не бъдат повишени, то още в края на 2015 година три от 15 енергоблока на украинските АЕЦ е възможно да бъдат спрени. Това неминуемо ще доведе до съществено повишаване на тарифите за всички групи от потребители и ще окаже негативно влияние на цялата икономика.на страната.

Напомняме, че изкупната цена на ядрената електроенергия в Украйна е 21,5 копейки за KWh, което е три пъти по малко от тези на ТЕЦ. В Европа средно тази разлика е около 30%.

За 2012 година «Энергоатом» беше предвидил в инвестиционната си програма 3,95 милиарда гривни за мероприятия по повишаване на безопасната експлоатация на блоковете в АЕЦ, обаче фактически за тази цел компанията е имала на разположение само 1,739 милиарда гривни.

На 7 февруари 2013 година Профсъюзът на работниците в атомната енергетика и промишленост на Украйна (Атомпрофсъюз) се обърна към Министерството на финансите на Украйна и към Националната комисия за регулиране в сферата на енергетиката (НКРЕ), с искане да се установят икономически обосновани тарифи за електроенергията произведена от «Энергоатом».

От 1 януари 2013 година НКРЕ намали тарифите за изкупуване на ядрената електроенергия с 2,7% – от 21,1 на 20,53 копейки за KWh (без ДДС).

Преди това за последен път НКРЕ преразгледа тарифите на «Энергоатом» през февруари 2012 година като ги намали с 6,8% – от 22,64 копейки на 21,1 копейки за 1 KWh (без ДДС).

 

Държавното предприятие «НАЭК «Энергоатом» е най-големият производител на електроенергия в страната – около 50% от общия обем на Украйна. То е оператор на всички АЕЦ, отговарящ за безопасната им експлоатация.

По брой на енергийните реактори Украйна заема 10 място в света и 5 в Европа. Всички реактори са тип ВВЭР. В страната действат 4 АЕЦ с 15 енергоблока, като Запорожката АЕЦ, която има 6 енергоблока с обща електрическа мощност 6 GW и е най-голямата в Европа.

Източник: УНИАН

Tags: ,

3 Responses to Украйна – Ядрената общност е обезпокоена от липсата на средства в «Энергоатом» за изпълнение на важните инвестиционни задачи

 1. Росен on 18.03.2013 at 22:19

  Нормално е да нямат пари. Продават тока много евтино. Тарифата е била 22,64 копейки(4,2 БГ стотинки), намалена е на 21,2(3,9ст) и после на 20,53(3,8ст). ;)
  И нашите политици ще ми казват, че в България тока е евтин…

 2. Красимир Христов on 19.03.2013 at 6:36

  При нас ситуацията няма да е много по-различна, ако някои популисти облечени във власт накарат АЕЦ да работи само за вътрешния (регулиран) пазар.

 3. Росен on 19.03.2013 at 19:10

  Оправете Укарайна в заглавието на Украйна ;)

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари