ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕП призова за спешни мерки за безопасност след стрес-тестовете на реакторите

15.03.2013

 

Страсбург. Всички предложения за повишаване на безопасността, препоръчани след стрес тестове на ядрените реактори в ЕС, трябва да бъдат приложени незабавно и в пълна степен, според резолюция, гласувана днес в ЕП. В нея депутатите настояват операторите на ядрените централи да платят за подобрения и, в случай на авария, да поемат всички разходи, за които са отговорни, съобщи пресслужбата на ЕП.

 Амалия Сартори (ЕНП, Италия), председател на Комисията по енергетика и автор на устния въпрос, попита кои от направените констатации по време на стрес-тестовете ще станат част от предстоящия преглед на Директивата за ядрена безопасност и призова за ясна информация за датата и съдържанието на обещаните предложения за въвеждане на задължителни правила за ядрена застраховка и отговорност.

 „Стрес-тестовете показаха, че практически всички атомни централи трябва да предприемат конкретни подобрения за повишаване на безопасността“, заяви Парламентът и настоя за спешното прилагане на необходимите мерки.

 Депутатите настояха Групата на европейските регулатори в областта на ядрената безопасност (ENSREG) да поеме водеща роля в наблюдението на изпълнението на препоръките, подчертавайки същевременно, че „независимо от размера на разходите за тези подобрения, те трябва да бъдат поети изцяло от ядрените оператори, а не от данъкоплатците“.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1759959

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари