ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй“: Такса от €17,5 за мегават спъва износа

15.03.2013

 

 

АЕЦ „Козлодуй“ предоставя на НЕК около 65% от енергията, която произвежда на т.нар. „регулирани цени“.

Останалото количество ние реализираме на свободния пазар по свободно договорени цени. Тези количества на свободния пазар формират печалбата на централата.

При по-прецизен анализ количествата енергия, която предоставяме на НЕК, може да се увеличи с 10 %. С това ще се намали печалбата на АЕЦ, но АЕЦ „Козлодуй“ на практика не се нуждае от печалба.

Това обяви пред БНР Александър Николов, заместник изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Но е опасно, защото цялото количество електроенергия, което предоставяме на НЕК, не се заплаща регулярно. Това може да доведе до сериозен проблем с наличието на пари единствено на книга. За последната година НЕК е задлъжняла към АЕЦ с над 200 милиона лева. НЕК е в сериозна икономическа криза, допълни Николов.

Попитан за управлението на сегашния директор Валентин Николов, събеседникът в „12+3″ отговори, че честата смяна на ръководството в структуроопределящи предприятия не е нормална.

За каква стратегия можем да говорим, когато един изпълнителен директор се задържа само няколко месеца. За Валентин Николов не мога да каже нищо лошо, с него работим добре. Проблемът е в управлението на енергетиката като цяло. Не е нормално обществените поръчки да се обявяват с единствен критерий „най-ниска цена“. Няма износ в момента, защото на всеки мегават е наложена такса от 17,5 евро. Вместо да изнасяме 1500 мегавата, изнасяме 300-400. Така не се прави бизнес, каза Николов.

Според него АЕЦ „Козлодуй“ има финансови ресурси да построи 7-и блок и той трябва да е държавна собственост, заяви Александър Николов.

Източник: http://fakti.bg/news/print/61477-aec-kozlodui-taksa-ot-175-za-megavat-spava-iznosa

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари