ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


До 2030 година 5 държави от Близкия Изток ще станат членове на “ядрения клуб”

14.03.2013

 

 

Близкият Изток сега произвежда ограничено количество ядрена енергия в сравнение с другите региони по света, обаче вече през това десетилетие списъкът на страните, произвеждащи този вид енергия, ще бъде попълнен с Иран и ОАЕ. Това съобщава сайтът на списание  Arabian Business.

Забележително е, че пътища за производството на електроенергия с ядрен произход търсят и други държави от региона – Турция, Йордания, Саудитска Арабия, които виждат привлекателни перспективи в използването на този евтин вид енергия.

През 2011 година, електроенергията, получена от ядрени установки в страните от Близкия Изток и Южна Азия е била само 1,8% от общия обем, а 87% е бил делът на нефта, газа и въглищата. Такива цифри са цитирани при изследването на перспективите пред ядрената енергетика направено от МААЕ. Подобни показатели не предизвикват удивление, нали в региона са едва ли не най-големите запаси в света от нефт и газ. Някой аналитици по този повод си задават въпроса. В такъв случай, защо Иран и Саудитска АРабия, притежаващи големи запаси от нефт и газ, се стремят да покорят атома? Ситуацията по отношение на Турция и Пакистан е разбираема – те разполагат с малко залежи от нефт или въглища.

Редица експерти считат, че стремежът на Иран и Саудитска Арабия да усвоят технологията за разцепване на атомното ядро има скрит военен характер. Други специалисти са съгласни с мнението, че тези страни по този начин се стремят да освободят големи количества нефт и газ за експорт. Нали тези ресурси имат по висока стойност при реализацията им на външните пазари, от колкото при изгаряне в местните електроцентрали.

На пример, Саудитска Арабия има повече от 30 GW инсталирани мощности в електроцентрали на нефт и газ и това в условията на непрекъснат растеж на търсенето на електроенергия в кралството с 8% годишно. Тенденцията е през 2020 година да има нужда от 60 GW генериращи мощности. Аналогична е ситуацията в ОАЕ. Страната използва за производство на електроенергия предимно газ. Тенденциите са още през 2020 година необходимите генерации да са над 40GW.

В момента единствената държава в Близкия Изток, която разполага с ядрена електроцентрала е Иран, който през 2011 година въведе в експлоатация АЕЦ “Бушер”. Тази страна стана първият нов член на клуба за гражданска ядрена енергия през последните 15 години.

Обаче съвсем скоро регионът ще стане свидетел на ядрен “бум”. Така, ОАЕ подписаха договор за създаване на консорциум начело с Korea Electric Power Corporation. Съвсем скоро трябва да започне строителството на 4 енергоблока, всеки смощност по 1,4 GW. Стойността на договора, който трябва да бъде изпълнен през 2020 година е 20 милиарда долара. Строителните работи на първи блок започнаха през юли 2012 година.

Аналогични планове има Турция, която произвежда половината от електроенергията си от руски и ирански газ. Анкара има намерение да построи 4 ядрени енергоблока, всеки с мощност по 1,2 GW– в близост до пристанището Мерсин на брега на Средиземно море.

Йордания  също извършва проучвания и планира да построи до 2030 година енергоблок с мощност 1 GW, за да удовлетвори растящите нужди на страната от енергийни ресурси.

Обаче, най-амбициозни планове има Саудитска Арабия, която иска да построи около 16 ядрени енергоблока през следващите 20 години. Тази енергия и е безкрайно необходима за опресняване на вода и за намаляване на зависимостта и от невъзобновяемите въглеводородни ресурси. За реализиране на проекта (16 енергоблока), Саудитска Арабия ще се нуждае от средства в размер на около 80 милиарда долара, съобщава «Умма-информ».

Източник: http://www.info-islam.ru/publ/jandeks_novosti/do_2030_g_5_stran_blizhnego_vostoka_stanut_chlenami_jadernogo_kluba/35-1-0-21598

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари