ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – НАЭК Энергоатом ще продължи да купува гориво на Westinghouse въпреки рисковете за безопасността

12.03.2013

 

 

Операторът на украинските АЕЦ НАЭК „Энергоатом“ ще продължи да изпълнява договорните си задължения за закупуване на ядрено гориво производство на американската компания „Westinghouse“ до 2015 година, независимо от проектно-конструктивните недоработки, показали се по време на експлоатацията на това гориво на втори и трети блок на Южно-Украинската АЕЦ.

Освен това схемата за квалификация на горивото „Westinghouse“ може да бъде изменена.

Такова мнение изказа водещия научен сътрудник в отдела за енергийна и ядрена безопасност на Националния Институт за стратегически изследвания на Украйна Олга Кошарная.

“Аз мисля, че „Westinghouse“ има перспективи. Ние имаме договор до 2015 година. Възможно е схемата за квалификация на това гориво да бъде малко изменена, графикът да бъде изменен, но перспектива, аз мисля – има”, – каза тя.

Експертите от своя страна отбелязват недостатъчната информация за безопасността на горивото „Westinghouse“, свързана с това, че резултатите от работата на специалната междуправителствена комисия по разследване на инцидента на ЮУАЕЦ до сега не са обнародвани.

“Този въпрос е силно политизиран. Аз не мога да направя собствен извод, защото няма още решение на комисията, която беше създадена преди няколко месеца, за решаване на този въпрос”, – казва изпълняващия длъжността директор на Института по физика на твърдото тяло и материалознание ННЦ ХФТИ Виктор Воеводин.

Повреди подистанциращите решетки на горивните касети „Westinghouse“ бяха открити по време на ППР 2012 година на втори и трети блок на ЮУАЕЦ.

Загубите за НАЭК „Энергоатом“ се оценяват от експертите на повече от 100 милиона долара. За разследване на инцидента беше създадена междуведомствена комисия. Обнародването на резултатите неведнъж беше отлагано.

Напомняме, че по-рано ръководителката на Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) Елена Миколайчук заяви, че причина за инцидента с горивото „Westinghouse“ на ЮУАЕЦ са станали “проектно-конструкторски недоработки, открити по време на плановата презарядка на активната зона на втори блок на ЮУАЕЦ и потвърдени при последващото изваждане на горивните касети от реактора на трети блок”.

Източник: Ukranews

Б.Р. Което умеят американците, наистина го умеят!

Една добра, по принцип, идея за диверсификация на доставките на ядрено гориво за Украинските АЕЦ вследствие на политическия натиск се превърна в заробващ договор.

Тревожното в случая не са само финансовите загуби, а компромисите с БЕЗОПАСНОСТТА.

У нас също го умеят! Няма защо да се учудваме, в такъв случай, на вчерашните разкрития относно допълнителните клаузи в договорите за Американските ТЕЦ 1 и 3, които допълнително заробват не само Българската държава но и всички потребители на електроенергия (народа).

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари