ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Дер Щандарт“: Росен Плевнелиев: Преходният кабинет на България ще започне да функционира в сряда

11.03.2013

 

 

 

 

 

Българският президент Росен Плевнелиев даде интервю пред австрийския в. „Дер Щандарт” на фона на нагорещената ситуация в страната си, където през последните седмици се надигна вълна от протести срещу монополите на пазара на електроенергия и ниските заплати.

 

„Дер Щандарт”: Подкрепяте ли протестите във Вашата страна?

Плевнелиев: Инициативата на гражданите е много важна, приветствам я. Аз също съм за либерализиране на пазара, аз също съм за по-голям контрол и прозрачност. Затова се опитах да реагирам на настоящата ситуация със създаването на т.нар. граждански комитети във всички министерства.

 

„Дер Щандарт”: Гражданско участие, защото политиката не работи вече?

Плевнелиев: Парламентът, такъв, какъвто ние го имаме днес, вече не е в състояние да продължи да работи. Всички партии искат предсрочни избори, в това няма съмнение, това показаха много разговори. Виждам развитие, но положително- имаме протести, имаме въпроси, с които трябва да се справят партиите, които ще се изправят на изборите. Сега те трябва да покажат, че са реално ангажирани и да намерят решения.

 Всички те трябва да сторят нещо по въпроса с прозрачността, корупцията и мафията.

 

„Дер Щандарт”: Как се държат медиите в тази ситуация?

Плевнелиев: Имаме някои проблеми. Зад голяма част от медиите, разбира се, стоят търговски интереси. Поради това е положителен фактът, че сега хората сами станаха активни на улицата и в интернет.

 

„Дер Щандарт”: Искате преходно правителство без политици и без икономически експерти. Кой остава?

Плевнелиев: Сега ще трябва да имаме няколко икономисти. Новото правителство ще бъде представено във вторник в 16 часа, а в сряда ще започне да функционира. В същото време, според нашата конституция, парламентът ще се разпусне.

 Правителството ще се състои от мъже и жени, чието общо мото ще бъде: „за Европа, за демокрацията, за икономическото развитие”. Те всички ще насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения.

 

„Дер Щандарт”: Кой ще бъде министър-председател на този кабинет?

Плевнелиев: Е, това искаше да узнае и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу онзи ден. Този човек ще бъде представен едва във вторник.

 

„Дер Щандарт”: Временното правителство в Италия под ръководството на Марио Монти беше ли модел при съставянето на българския преходен кабинет?

Плевнелиев: Да, точно така. Надявам се, че то ще работи по начина, по който това бе направено в Италия от Монти. Ние трябва да имаме повече амбиции, отколкото просто да организираме следващите избори и да потисне частично кризата. Трябва да имаме положителна енергия, която в момента има в България по улиците и в интернет.

 

Източник: http://www.focus-news.net/?id=h4120

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари