ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Създадени са силициеви светодиоди без съдържание на отровни метали

15.03.2013

 

Учените от Технологичния институт Карлсруе и от Университета Торонто са успели да създадат силициеви светодиоди, не съдържащи тежки метали. До сега това се считаше за невъзможно, но въпреки всичко перспективен и ефективен светлинен източник е бил създаден.

Силицият доминира в областта на микро и силовата електроника, но вече няколко десетки години се счита за непригоден за масово производството на светодиоди. До сега са произвеждани само светодиоди, излъчващи в червения и близкия инфрачервен спектър.

Възможно е многоцветните силициеви светодиоди да се превърнат в най-разпространеният източник на светлина

 

Обаче, това, което е било трудно да се реализира на макро-ниво, става възможно на нано ниво. Създадените от немските и канадски учени силициеви нанокристали имат размери само по няколко нанометра и се състоят от няколко стотин до няколко хиляди атома. Те са способни да светят много ярко и да излъчват светлина с различни цветове във видимия спектър. Новите силициеви светодиоди, които са получили названието SiLEDs, имат продължителен срок на експлоатация без влошаване на параметрите.

Едно от предимствата на SiLEDs е отсъствието на тежки метали. За производството на масовите светодиоди се използват токсичните кадмиев селенид, кадмиев сулфид или оловен сулфид. От своя страна, светло-излъчващите наночастици са безвредни, а силицият е евтин и достъпен.

Също от силициевите светодиоди могат да се произвеждат панели с голяма площ, като по този начин се създават нови възможности за осветление. Не е изключено в бъдеще именно евтините силициеви светодиоди окончателно да заменят токсичните и неефективни светлинни източници.

Източник: http://pda.cnews.ru/news/index.shtml?line/2013/03/04/521254

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари