ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТЕРСО има намерение да изхвърли пречистени от радиацията води в океана

12.03.2013

 

Японската компания Tokyo Electric Power Company (TEPCO), оператор на АЕЦ “Фукушима-1” има намерение да изхвърли голямо количество води, пречистени от радиоактивни елементи от централата в океана.

На заседание на правителствената комисия по ядрено регулиране ТЕРСО е обещала да получи разбиране по въпроса от местните жители и рибарските профсъюзи, които решително са против изливането на водите от АЕЦ в океана.

Към такава нееднозначна стъпка компанията е принудена от обстоятелствата – обемите за съхраняване на радиоактивните води на територията на централата са ограничени, съобщават интернет-СМИ.

Като цяло на “Фукушима-1” сега се намират около 360 хиляди m3 вода съдържаща различни радиоактивни изотопи, обемът на която непрекъснато се увеличава за сметка на използването на морска вода за охлаждане на реакторите.

ТЕРСО има намерение да построи допълнителни хранилища с цистерни за радиоактивна вода, но това ще може да стане чак към 2015 година. Според компанията, пространството в наличните хранилища “достига своя предел”.

За сега не е известно, дали правителството на страната ще разреши на TEPCO да осъществи този рискован план – министър-оредседателят Синдзо Абе вече отбеляза, че “да се направи това няма да бъде никак лесно”. Много зависи от резултатите от функционирането на нодата система за очистване на радиоактивни води, която компанията ще представи в края на март.

По-рано компанията TEPCO не изключваше възможността да продължи изхвърлянето на радиоактивни води в морето. Този коментар беше предизвикан от заявлението на Океанографския институт „Вудс Хоул“ за това, че откритото в японска риба повишено ниво на радиация свидетелства за възможно продължаване на изтичането от АЕЦ “Фукушима-1”.

Напомняме, че на 11 март 2011 година Япония преживя силно земетресение и цунами, което доведе до аварията на АЕЦ “Фукушима-1”, разположена на крайбрежието на Тихия океан. Районите в близост до централата са официално признати за негодни за обитаване през следващите 5 години. В няколко префектури продължава работата по дезактивацията на почвата. За пълната ликвидация на последствията от аварията, включително и демонтажът на реакторите, са необходими около 40 години.

Източник: Росбалт

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари